Sunt pfa si pana in 2015 am avut contr.de comodat intre mine ca pfa (comodatara)si intre mine+sotia (comodanti),pentru una camera cu destinatie birou,cu acces la dependinte.in contract era si obligatia unor cheluieli procentuale pentru utili:25%-intretinere,30%-en.electrica,25%-gaze,25%-apa rece.
Aceste plati le inregistram ca cheltuieli in registrul de plati si cheltuieli.
In noile prevederi ale CF,trebuie sa declar la primarie suprafata (si nu camerele) pe care o folosesc ca pfa,astfel ca in baza unei evaluari voi plati un impozit,iar pe restul suprafetei(rezidentiale) sa platesc un alt impozit,calculat de primarie.
Intrebare: este obligatoriu ca in baza unui contract de comodat sa declar vreo suprafata din apartament unde imi desfasor activitatea ca pfa,sau nu mai este nevoie de contract de comodat? Ce se intampla daca nu declar ca imi desfasor activitatea acasa si pe cale de consecinta nu deduc utilitati?
Activitatea mea se poate desfasura pe un laptop,salvez datele pe stick si le printez la un centru specializat.Sunt obligat sa declar ca lucraez acasa? Si chiar daca lucrez acasa,pe laptopul si imprimanta care sunt declarate pe pfa,sunt obligat sa declar o anumita suprafata de apartament? Daca da,care este suprafata minima?
Codul fiscal nu spune nimic.
Va multumesc si cred ca este o tema care intereseaza multe PFA-uri.
Incepeti discutia de la codul caen efectiv pe care sunteti autorizat ca pfa, caci pana la urma, alaturi de acea declaratie va trebui sa depuneti copie dupa certificatul constatator primit la infiintare de la registrul comertului si acolo se vede daca la acea adresa aveti doar sediu social sau va desfasurati si activitatea, asa cum impune acel cod caen.
Cel mai bine e sa mergeti la inspector cu actele si va indruma pe concret.
in certificatul de inregistrare de la registul comertului am cod caen 7112 si "sediu profesional municipiul ...";deci este trecut sediu profesional si nu punct de lucru; inspectorul precis ma va indruma de asa maniera incat sa platesc ceva,ceva,ca si asta ii este menirea,sa aduca bani la buget; nu ma intelegeti gresit,nu sunt impotriva obligatiilor fiscale,dar daca un lucru nu neste interzis,este permis;
va multumesc.
Infiintare pfa
hmonybg
Buna ziua,
Ma intereseaza sa deschid un PFA pe cod CAEN 631 (Activități ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si ... (vezi toată discuția)