avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1907 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deduceri eligibile PFA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deduceri eligibile PFA

Buna ziua!
Am cateva intrebari legate de formalitatile financiare.
Sunt din luna iulie PFA cu codul 7112 – activitati de inginerie si consultanta.
1. Am sediul profesional declarat in apartamentul (2 camere) detinut proprietate impreuna cu sotia. Am facut contract de comodat pentru o camera. Pot trece la deduceri cheltuielile de la intretinere, electrica, internet corespunzatoare? (adica cca. 35-40% din valarea lor, acesta fiind procentul suprafetei care face obiectul comodatului din suprafata totala a apartamentului.)
2. In ipoteza ca se pot deduce cheltuielie enumerate anterior, trebuie contract de comodat pentru fiecare utilitate (internet, electrica)? Pentru deducere este neaparat necesara factura – de exemplu la intretinere primesc doar chitanta!
3. De asemenea, pot deduce cheltuielile efectuate pentru renovarea si reamenajarea spatiului (materiale pentru zugravit, izolatie termica, parchet, inlocuire tamplarie, covor, corp de iluminat, mobilier – biblioteca, scaun de birou)?
4. Am achizitionat pe factura PFA un multifunctional. Ca sa pot deduce cheltuielile cu achizitia si cu consumabilele trebuie sa fac contract de comodat intre eu-PFA si eu-PF? In ce procent pot deduce aceste cheltuieli?
5. Am depus la declaratia de venit estimat si am primit decizia de impozitare. Ce trebuie sa fac daca nu ma incadrez in aceasta suma estimata? Daca ea este mai mare depun impozitul corespunzator sau depun suma din decizie si se regularizeaza anul viitor?
6. Care este procentul din venit care se poate deduce?
7. Daca sunt si angajat cu carte de munca, trebuie sa mai platesc “sanatatea” si “somajul” pentru veniturile din PFA?
8. Daca am facut transferul de responsabilitate de la PF la PFA pentru contractul de telefonie mobila pot deduce valoarea intregii facturi?
9. Care din urmatoarele cheltuieli sunt eligibile pentru a fi deduse?
a. Taxe notariale si cheltuieli efectuate pentru infiintarea PFA
b. Contravaloare facturier, chitantier, stampile
c. Taxa de scolarizare doctorat
d. Contravaloare bunuri electrocasnice(cafetiera, aspirator, aer conditionat)
e. Contravaloare detergenti rufe
f. Contravaloare produse de curatenie (mop, bureti de vase, detergent geam,detergent pardoseala….)
g. Contravaloare produse cosmetice si de ingrijire personala
h. Contravaloare obiecte sanitare (baterie chiuveta, cada)
i. Contravaloare imbracaminte, incaltaminte
j. Contravaloare carti de specialitate, dictionare
k. Contravaloare alimente (daca este permisa deducerea si a altor produse alimentare in afara celor care ar putea fi considerate “de protcol” – cafea, ceai, fursecuri)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Birou Consiliere Relatii de Munca , Consultant resurse umane 16:16, 12 Noiembrie 2009
ma puteti contacta ptr a va raspunde la intrebari. office@bcrm.ro ; www.bcrm.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rata credit imobiliar deductibila la pfa? bluesky_c3 bluesky_c3 Pot sa-mi deduc rata, sau o parte din rata la apartament, la PFA? In contractul de comodat dintre mine PF si mine PFA am specificat o camera in suprafata de ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuieli locuinta cf contract de comodat adri_d adri_d Buna ziua. Am un contract de comodat intre mine si PFA-ul meu pe locuinta personala unde am si sediul PFA-ului. Cum pot sa imi calculez procentul de deducere ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli la pfa suciu_diana suciu_diana Buna ziua, stiu ca in baza unui contract de comodat pot deduce 1/3 din cheltuielile imobilului unde PFA-ul isi are sediul. Din pacate nu stiu: - baza ... (vezi toată discuția)