Buna ziua!
Am cateva intrebari legate de formalitatile financiare.
Sunt din luna iulie PFA cu codul 7112 – activitati de inginerie si consultanta.
1. Am sediul profesional declarat in apartamentul (2 camere) detinut proprietate impreuna cu sotia. Am facut contract de comodat pentru o camera. Pot trece la deduceri cheltuielile de la intretinere, electrica, internet corespunzatoare? (adica cca. 35-40% din valarea lor, acesta fiind procentul suprafetei care face obiectul comodatului din suprafata totala a apartamentului.)
2. In ipoteza ca se pot deduce cheltuielie enumerate anterior, trebuie contract de comodat pentru fiecare utilitate (internet, electrica)? Pentru deducere este neaparat necesara factura – de exemplu la intretinere primesc doar chitanta!
3. De asemenea, pot deduce cheltuielile efectuate pentru renovarea si reamenajarea spatiului (materiale pentru zugravit, izolatie termica, parchet, inlocuire tamplarie, covor, corp de iluminat, mobilier – biblioteca, scaun de birou)?
4. Am achizitionat pe factura PFA un multifunctional. Ca sa pot deduce cheltuielile cu achizitia si cu consumabilele trebuie sa fac contract de comodat intre eu-PFA si eu-PF? In ce procent pot deduce aceste cheltuieli?
5. Am depus la declaratia de venit estimat si am primit decizia de impozitare. Ce trebuie sa fac daca nu ma incadrez in aceasta suma estimata? Daca ea este mai mare depun impozitul corespunzator sau depun suma din decizie si se regularizeaza anul viitor?
6. Care este procentul din venit care se poate deduce?
7. Daca sunt si angajat cu carte de munca, trebuie sa mai platesc “sanatatea” si “somajul” pentru veniturile din PFA?
8. Daca am facut transferul de responsabilitate de la PF la PFA pentru contractul de telefonie mobila pot deduce valoarea intregii facturi?
9. Care din urmatoarele cheltuieli sunt eligibile pentru a fi deduse?
a. Taxe notariale si cheltuieli efectuate pentru infiintarea PFA
b. Contravaloare facturier, chitantier, stampile
c. Taxa de scolarizare doctorat
d. Contravaloare bunuri electrocasnice(cafetiera, aspirator, aer conditionat)
e. Contravaloare detergenti rufe
f. Contravaloare produse de curatenie (mop, bureti de vase, detergent geam,detergent pardoseala….)
g. Contravaloare produse cosmetice si de ingrijire personala
h. Contravaloare obiecte sanitare (baterie chiuveta, cada)
i. Contravaloare imbracaminte, incaltaminte
j. Contravaloare carti de specialitate, dictionare
k. Contravaloare alimente (daca este permisa deducerea si a altor produse alimentare in afara celor care ar putea fi considerate “de protcol” – cafea, ceai, fursecuri)
Va multumesc!