avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune

buna seara,

in ce conditii pot deschide succesiune daca suntunicul fiu, insa mama meatraieste?
Cel mai recent răspuns: laur2013 , utilizator 20:46, 30 Ianuarie 2016
Notarul public o sa va stabileasca taxele in functie de valoarea bunurilor mostenirii. Valoarea mostenirii se stabileste dupa expertiza notariala existenta la dispozitia notarului.
Daca dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului tatalui dvs sunteti scutit de plata impozitului datorat statului conform Codului Civil si veti achita doar taxele notariale....
Daca dezbateti succesiunea peste termenul de 2 de la data decesului, o sa platiti in plus, pe langa taxele notariale, un impozit datorat statului in valoare de 1% din valoare mostenirii. (1% din valoarea bunurilor pe care le are tatal dvs)
Actele necesare pentru dezbaterea succesiunii la notariat:

Anexa 24 – un formular care se solicita la Starea Civila din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Acte de stare civila:
certificat de deces al defunctului
certificat de casatorie al defunctului (sau, dupa caz, hotararea de divort sau certificatul de deces al sotului)
certificatele de nastere (si de casatorie daca este cazul) ale mostenitorilor
Actele ce fac dovada proprietatii bunurilor ce au apartinut defunctului (contracte de vanzare-cumparare, de donatie, de schimb, titluri de proprietate pentru imobile; extrase de cont pentru bani aflati in banca pe numele defunctului; certificate de actionar; chitante pentru locurile de veci; certificatul de inmatriculare si cartea de identitate pentru autoturisme etc.)
Certificat de atestare fiscala – ce se solicita de la Administratia Financiara a localitatii unde se afla bunurile imobile;
Orice alte acte ce vor fi solicitate de Notarul Public, in functie de fiecare caz in parte, pentru clarificarea situatiei juridice a bunurilor si pentru stabilirea mostenitorilor.
Doi martori ce vor fi audiati de notar; martorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
sa fie majori, sa nu fie rude cu defunctul si sa-l fi cunoscut bine pe acesta (prieteni, colegi de munca sau vecini).
Am inteles, va multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune yoannacri yoannacri mi-a murit tata-l si as dori sa fac succesiunea sunt unicul copil ce acte imi trebuie si unde se fac demersurile necesare (vezi toată discuția)
Succesiune mariafarau@yahoo.com mariafarau@yahoo.com Buna ziua. Am si eu o intrebare. Ce acte trebuie si care sunt demersurile pentru succesiune in urma decesului parintilor . (vezi toată discuția)
Succesiune raul89 raul89 Buna ziua. In cazul dezbaterii a doua succesiuni succesive, in cadrul aceluiasi Certificat de Mostenitor, taxele succesorale se achita pentru fiecare ... (vezi toată discuția)