avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evaluare imobiliara in vederea partajului succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evaluare imobiliara in vederea partajului succesoral

Buna ziua,
Speta este urmatoarea: am mostenit de la parinti, impreuna cu fratele meu, o casa si terenul aferent. Am convenit de comun acord cu fratele ca eu sa pastrez bunul imobiliar integral, in natura (de altfel, eu am locuit aici impreuna cu parintii, cat au fost in viata si locuiesc in continuare) si fratele sa primeasca din partea mea o despagubire in bani.
Pentru a stabili suma de despagubire, am apelat la serviciile unui evaluator imobiliar, pe care eu l-am gasit si cu care fratele meu a fost de acord, ba chiar am impartit costul evaluarii in mod egal.
Surpriza a venit cand am primit raportul de evaluare, in sensul ca fratele nu este de acord cu suma evaluata, pe care o considera mult mai mica decat "valoarea de piata" a imobilului. Din cate am inteles, are unele indicatii privind aceasta "valoare de piata" de la un coleg de serviciu care urmareste piata imobiliara, dorind sa cumpere o proprietate in zona in care se afla imobilul care face subiectul discutiei.
Avand in vedere cele de mai sus, as vrea sa va intreb care ar fi pasii de urmat in incercarea de a evita un proces, presupunand ca aceasta ar fi varianta la care se gandeste fratele meu.
Orice parere este binevenita.
Multumesc anticipat.
Nu exista alta cale decat partajarea bunurilor succesorale prin instanta .Instanta va dispune o expertiza evaluatorie si va stabili sulta precum si un termen de plata . Veti plati o taxa de timbru de 6 % din valoatrea imobilului (3% pentru stabilirea masei si 3% pentru iesire din indiviziune ) plus costul expertizei si onorariu de avocat .Aveti dreptul la scutire, reducere sau esalonarea taxei de timbru in functie de veniturile familiei dvs. Consultati un avocat pentru introducerea actiunii si sustinere in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salutare.are cineva idee sau cunoaste din proprie experienta ... cochintu cochintu salutare.are cineva idee sau cunoaste din proprie experienta ma refer la persoanele care au legatura experti, avocati etc daca exista o diferenta de pret intre ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune in instanta ContSters257326 ContSters257326 Buna ziua apelez la comunitatea avocatnet, fiindca nu sunt lamurit, desi am discutat atat la notar cat si cu un avocat, care sunt modalitatile de dezbatere ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire prin cerere in instanta verrro verrro in cazul depunerii in termen de 6 luni de inregistrare a decesului, care sunt taxele, daca presupune prezenta unui avocat, care sunt etapele desfasurarii ... (vezi toată discuția)