avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 392 B
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 392 B

Buna ziua!

Sunt PFA, CAbinet individual, contabilitate in sistem real, neplatitor de TVA.
In intervalul 2010-2015 am depus Declaratia 392B, la care in rubrica Achizitii,
pct 2), Persoane neiregistrate in scopuri de TVA, am introdus si contributiile sociale si taxele catre institutia la care sunt inregistrata dpdv profesional, pe scurt am adunat toate facturile pe care le-am platit celor neinregistrati in scop de TVA.
Inteleg ca aceste contributii sociale si taxe nu trebuiau luate in calcul pentru acea rubrica.

Va rog sa imi spuneti
daca mai pot da declaratii D 392 B, rectificative corespunzatoare acestor 5 ani si
ce anume mi se poate intampla, in cazul in care nu pot da rectificativele.

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2016
dannuca, utilizator
Cel mai recent răspuns: dannuca , utilizator 17:36, 1 Februarie 2016
Da, le-ati completat gresit pe anii anteriori dar nu le mai puteti corecta. Macar asta de acum completati-o corect.
Declaratia 392 B este informativa. Nici macar nu are prevazuta posibilitatea de depunerea a unei declaratii rectificative.

Apoi, in Coloana “Valoare” se completează baza de impozitare înscrisă în “Jurnalul
pentru cumpărări”, pentru achiziții efectuate de la persoane neînregistrate în scopuri de TVA
.

Daca tot ceea ce ati trecut in declaratie apare in Jurnalul de cumparari, este 100% corect si nu aveti de ce sa va faceti probleme.

Aici vedeti instructiunile de completare:
[ link extern ]
edina, utilizator
Tot ce e in declaratie, apare in Jurnalul de incasari si plati (ca si "plati"; noua nu ni se cere Jurnal de cumparari; sunt un PFA, Cabinet individual), dar
nu trebuiau luate in calcul, pentru rubrica ACHIZITII de la "Persoane neiregistrate in scop de TVA", contributiile sociale si taxele..

Prin urmare, imi puteti spune ce anume mi se va intampla, voi plati amenda?

Va multumesc!
dannuca, utilizator
Ref. la Jurnalele de vanzari si Jurnalele de cumparari ptr PFA neplatitori de TVA.

Este adevarat ca teoretic un PFA neplatitor de TVA cu greu gaseste textul legal care il obliga sa tina aceste jurnale.
Insa, fiscul spune ca trebuie. Vedeti si adresa de mai jos.

[ link extern ]

In plus, chiar si declaratia 392 B este foarte clara. Se refera la PFA neplatitori de TVA si mentioneaza clar la instructiunile de completare ca se preiau datele din JURNALUL DE VANZARI.

Deci, aveti nevoie de acest jurnal.

In al doilea rand, daca platile au fost facute in baza unor facturi, este ok.
Este evident insa ca acele contributii sociale nu au fost facute in baza facturilor. Deci, nu trebuia sa apara in 392b.

Referitor la sanctiuni, cititi aceste articol (se refera la nedepunere)
www.avocatnet.ro/content/art...

si acest articol (ptr depunerea declaratiei cu sume gresite)
[ link extern ] /
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 392b iirina_19 iirina_19 Am si eu cateva intrebari si va multumesc daca ma puteti lamuri: 1. Declaratia 392B se depune de toate pfa-urile cu cifra de afaceri pana la 35.000 euro(cf ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b- nelamuriri Marius Jeler Intreprindere Individuala Marius Jeler Intreprindere Individuala Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am o ii si am cumparat un aparat de 5000 lei fara TVA. In declaratia 392B cuprind si TVA -ul aferent sumei ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b pentru pfa cornelia radoi cornelia radoi buna ziua! sotul meu este pfa in sistem real,am depus declaratia 220 pe anul 2011 si tocmai ce am aflat despre declaratia 392B(e neinregistrat in scopuri de ... (vezi toată discuția)