O familie, sot, sotie doi copii.
In urma cu multi ani, sotul moare si se face succesiunea. Cei doi copii renunta in favoarea mamei.
Unul dintre copii (baiatul mamei), ramane in casa mamei. Sora se casatoreste si pleaca la sot.
Acum 13 ani mama se imbolnaveste grav si se muta la fiica ei.
Dupa 8 ani de suferinta, mama inceteaza din viata. In tot acest timp (adica cei 8 ani) fiul a platit toate cheltuielile casei mamei lor (plus impozitul aferent locuintei), locuind in acest imobil. Nu a avut nici o contributie la tratamentele, medicamentele si ingrijirea mamei.
In urma cu 5 ani, dupa decesul mamei, urma succesiunea.
Succesiune pe care fiul decedatei a tot amanat-o pe motiv de lipsa de bani, de timp, etc. Si de 5 ani tot amana pe diferite motive. In tot acest timp (8 ani cat a locuit la fiica ei + 5 ani de la deces = 13 ani) el a achitat si continua sa achite toate cheltuielile locuintei mamei lui, el locuind in continuare acolo.
Intrebare:
Ce trebuie sa faca fiica pentru demararea acestei succesiuni (actele casei sunt la fratele ei si nu vrea sa i le dea) ?
Exista vreo prevedere legala sa piarda drepturile pe care le-ar avea in urma succesiunii pentru faptul ca fratele ei a platit toate cheltuielile casei si impozitele aferente ?
Multumesc pentru raspuns.
Nu exista nici o prevedere legala sa piarda dreptul de succesiune ptr. ca fratele a platit taxe si impozite,trebuie sa solicite in instanta dezbaterea succesiunii.
Fiica trebuie sa se adreseze instantei de judecata pentru dezbaterea succesiunii urmând ca instanta sa stabileasca masa succesorala, cota parte ce revine fiecaruia si sa se pronunte asupra altor cereri accesorii
Faptul ca a platit cheltuielile de intretinere si impozitul pt apartamentul mamei nu ii ofera un aantaj la dezbaterea succesiunii. In fond si la urma urmei, fratele a si folosit, locuit in acel apartament, deci a avut beneficii.