avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune amanata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune amanata

Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie:

O familie, sot, sotie doi copii.
In urma cu multi ani, sotul moare si se face succesiunea. Cei doi copii renunta in favoarea mamei.
Unul dintre copii (baiatul mamei), ramane in casa mamei. Sora se casatoreste si pleaca la sot.
Acum 13 ani mama se imbolnaveste grav si se muta la fiica ei.
Dupa 8 ani de suferinta, mama inceteaza din viata. In tot acest timp (adica cei 8 ani) fiul a platit toate cheltuielile casei mamei lor (plus impozitul aferent locuintei), locuind in acest imobil. Nu a avut nici o contributie la tratamentele, medicamentele si ingrijirea mamei.
In urma cu 5 ani, dupa decesul mamei, urma succesiunea.
Succesiune pe care fiul decedatei a tot amanat-o pe motiv de lipsa de bani, de timp, etc. Si de 5 ani tot amana pe diferite motive. In tot acest timp (8 ani cat a locuit la fiica ei + 5 ani de la deces = 13 ani) el a achitat si continua sa achite toate cheltuielile locuintei mamei lui, el locuind in continuare acolo.
Intrebare:
Ce trebuie sa faca fiica pentru demararea acestei succesiuni (actele casei sunt la fratele ei si nu vrea sa i le dea) ?
Exista vreo prevedere legala sa piarda drepturile pe care le-ar avea in urma succesiunii pentru faptul ca fratele ei a platit toate cheltuielile casei si impozitele aferente ?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 20:17, 31 Ianuarie 2016
Nu exista nici o prevedere legala sa piarda dreptul de succesiune ptr. ca fratele a platit taxe si impozite,trebuie sa solicite in instanta dezbaterea succesiunii.
Fiica trebuie sa se adreseze instantei de judecata pentru dezbaterea succesiunii urmând ca instanta sa stabileasca masa succesorala, cota parte ce revine fiecaruia si sa se pronunte asupra altor cereri accesorii
Faptul ca a platit cheltuielile de intretinere si impozitul pt apartamentul mamei nu ii ofera un aantaj la dezbaterea succesiunii. In fond si la urma urmei, fratele a si folosit, locuit in acel apartament, deci a avut beneficii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate sa faca succesiunea sau nu? roxi1379 roxi1379 Buna ziua, dupa moartea socrului meu, sotia lui mai exact soacra mea le-a facut o propunere copiilor ei ca la succesiunea care e programata in luna decembrie ... (vezi toată discuția)
Apartament pe numele tatalui vitreg,cum se imparte intre copii? amyro777 amyro777 La multi ani si cat mai multe realizari! Am urmatoarea situatie:mama(avand un baiat) se recasatoreste,primeste prin repartitie un apartament dar pe numele ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare imobil dirina2 dirina2 Buna seara! Va expun urmatorul caz, cu dorinta si rugamintea sa ma ajutati cu un sfat. In anii \'70 doi soti s-au despartit in fapt (fara divort), si-au ... (vezi toată discuția)