buna ziua, am un copil nascut in data de 3 mai 2014 si am concediu pana in data de 3 martie 2016 ,iar in perioada 4 martie -3 mai cand fetita face 2 ani am hotarat sa stea tatal acasa in ccc(adica 2 luni)problema apare la firma unde lucreaza sotul ca i s,a spus ca nu are dreptul decat la o luna pentru ccc;are dreptate firma?daca nu,ce pot face in cazul in care firma refuza sa accepte si luna a 2 a de ccc?multumesc mult pentru ajutor
1. Angajatorul sotului dvs. sa citeasca prevederile legale sau sa intrebe la AJPIS.
2. Tatal copilului poate solicita CCC si mai mult de o luna pentru ca legea spune ca poate solicita cel putin o luna.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 11 Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
am pierdu o luna pt al 2 lea copil si cei de la firma cred ca sotul solicita 2 luni pt cei 2 copii si a spus ca pt primul copil nu mai are drep ,asta stiu si eu ca nu mai pot solicita pentru primul copil o luna de ccc,tatal a solicitat strict pentru ultimul copil 2 luni de ccc.ce am de facut daca totusi firma refuza o luna de ccc?eu,trebuie sa ma intorc la servici pe 4 martie si imi voi da demisia ,si daca tatalui nu i se accepta decat o luna (4 martie-3 aprilie)ce fac cu ultima luna ?nu as dori sa pierd acei banii deoarece chiar am nevoie de ei.mai pot eu sa iau iarasi ccc ultima luna char daca am demisionat?nu stiu cum sa fac deoarece nu stiu ce hotaraste firma unde lucraeza tatal..cum sa actionez daca totusi ei spun ca nu accepta decat o luna? multumesc pentru orice sfat
1. Cei de la firma pot sa creada ce vor ei dar mai intai se citeasca prevederile legale sau sa intrebe la AJPIS.
2. Angajatorul sotului are obligatia sa ii acorde CCC asa cum doreste salariatul si cum spune OUG 111/2010:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...
Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...
3. Daca refuza atunci sotul poate face sesizare la orice organ cu atributii de control din Ministerul Muncii (inclusiv ITM).
4. Chiar daca dvs. demisionati puteti sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC pana cand copilul implineste 2 ani.
Ccc
madimadi79
Buna ziua,sunt in ccc pana la 2 ani,ce trebuie sa fac daca tatal nu indeplineste conditiile de acordare a concediului de crestere a copilului?
(vezi toată discuția)
Revenire ccc
maryag
buna ziua ,as dori un sfat daca se poate intr.o problema;; am o fetita nascuta in 3 mai 2014 s sunt in concediu pana in 3 martie 2016 ultimile 2 luni sunt ... (vezi toată discuția)