avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Dosar Penal - Download Ilegal
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Dosar Penal - Download Ilegal

Buna ziua,

As dori daca se poate niste sfaturi in legatura cu situatia penala in care e posibil sa ma aflu atat eu cat si alti trei prieteni/e.

In primul rand, doresc sa precizez ca am demarat deja actiunea de a ne asigura un avocat.

Problema:

In perioada martie-aprilie 2013 subsemnatul impreuna cu alte trei persoane locuiam in chirie in Cluj-Napoca. (2 baieti si 2 fete)

Internet-ul era oferit prin abonament de catre RDS iar in locuinta era prezent un router care oferea conexiune wireless la toate aparatele din casa.

In urma cu cateva zile una din fete a fost contactata cum ca s-a deschis dosar pe numele ei pentru download-ul ilegal a ~245 GB de filme prin programul de share P2P DC++, in perioada mentionata (apr-mar 2013).

Putinele date obtinute fara prezentare la biroul de politie e ca au dovada cum ca IP-ul folosit era asignat in acea perioada abonamentului nostru. (Un router fiind in folosinta, acel IP este doar cel extern legat de MAC Address-ul routerului, iar utilizatorii interni putand fii sute - indiferent cati eram in momentul acela conectati)

Ceea ce mi se pare ciudat pentru cunostiintele mele legale si IT este ca nu s-a actionat nici un mandat de perchizitie pentru confiscarea calculatoarelor celor implicati, pentru obtinerea a mai multor dovezi.

In momentul de fata nu vad cum politia poate fi sigura ca fapta savarsita este atribuita uneia dintre parti, mai ales doar perosanei cu pricina (intrucat am inteles ca dosarul este doar pe numele ei si nu al tuturor celor din apartament).

Stiu sigur ca in acel moment nici ea si nici eu nu aveam acest program instalat intrucat ma ocupam cu mentenanta a cam tuturor calculatoarelor din apartament (datorita cunostiintelor IT) - sunt destul de sigur si asupra celeilalte fete. Doar al doilea baiat nu stiu intrucat era de curand mutat in apartament si avea si o prietena care il vizita des.

Intrucat nu a primit un termen fix in care trebuie sa fie la sectie i-am recomandat prietenei mele sa nu se prezinte pana nu avem un avocat.

Situatia este ingreunata si de faptul ca eu nu mai locuiesc in tara, cealalta fata este in Bucuresti, iar celalalt baiat (de origine olandeza) este undeva in Asia.

Daca cineva poate oferi niste sfaturi pentru aceasta situatie apreciez mult.

Va multumesc,
George
Cel mai recent răspuns: gamezcdr , utilizator 20:02, 3 Februarie 2016
Probabil ca titulara abonamentului RDS, este fata care a fost anuntata ca s-a deschis un dosar penal pe numele ei. In urma cercetarilor care o sa fie efectuate, respectiva colega va da declaratii, astfel ca vor fi citati si ceilalti colegi de apartament. Chiar daca abonamantul a fost pe numele fetei, asta nu inseamna ca ea este cea care a comis fapta, mai ales ca aveau acces la acel calculator mai multe persoane.
Recomandati fostei colege sa mearga impreuna cu un avocat atunci cand va fi chemata pentru a da prima declaratie.
Downloadul nu e illegal ci uploadul, punerea la dispozitie in momentul in care esti conectat la DC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Providerul de internet limiteaza dreptul de utilizare RaDracones RaDracones Daca povestile si \"paranoia\" legate de providerii de internet care limiteaza, gestioneaza si urmaresc actiunile clientilor veneau in general din SUA si lumea ... (vezi toată discuția)
Creeare cont site adulti rikutza rikutza Buna ziua, Acum cateva zile am primit o citatie pentru a ma prezenta la politie unde am fost instiintat si totodata acuzat ca de pe ip-ul calculatorului meu ... (vezi toată discuția)
Poate fi identificat expeditorul unor mesaje electronice? camycalin camycalin Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la e-mail meu! o persoana a folosit calculatorul meu si-a facut cont de e-mail si a trimis unor persoane mai ... (vezi toată discuția)