avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare carnet de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare carnet de munca

Buna ziua,

In urma cu cateva zile mi s-a terminat contractul pe care il aveam pe perioada determinata si am cateva intrebari:
1. De la societate mi se spune ca nu-mi pot aduce Carnetul de munca la sediul firmei (acolo unde l-am depus) pentru a mi=l inapoia. Ma trimit sa mi-l ridic singura. Cum fac sa-mi recuperez carnetul de munca? Nu e obligatia angajatorului sa ti-l inapoieze?
2. Daca am lucrat 8 luni la aceasta societate trebuie sa merg si la cealalta societate "de dinainte" pentru a-mi completa acea adeverinta care adevereste contributia la somaj? Daca da, firma "de dinainte" imi completeaza contributia pentru 4 luni sau pentru ultimul an lucrat la ei
Va rog din suflet dati-mi si mie un raspuns. Sunt in mare ceatza:sorry:
Cel mai recent răspuns: ella_v , utilizator 11:04, 7 Octombrie 2009
Mergeti la prima societate de unde va luati adeverinta prin care se arata contributia virata la ei iar carnetul de munca vedeti unde este.Poate a fost la I.T.M sau este la celalalt angajator.
1. Este posibil ca prima firma sa fi depus carnetul de munca la ITM, de unde trebuie sa il ridicati personal.

2. Adeverinte pt stagiul de cotizare la somaj rebuie sa luati de la ambele firme, astfel incat ele sa acopere cel putin 12 luni.
daca la ultima firma ati avut 8 luni lucrate, de la firma anterioara solicitati adeverinta pe 5 luni cel putin (sau 6 luni daca stiti ca tai mai avut concedii medicale sau fara plata).

Va rcomand sa aveti adeverinte care sa acopere minim 13 luni si nu 12, pentru ca cele 12 luni necesare de stagiu se verifica in ultimele 24 de luni de la data depunerii dosrului de somaj (nu de la data incetarii ultimului contract; ori pana obtineti adeverintele si cartea de munca mai trec cel putin 2 saptamani.
Cu siguranta ca carnetul de munca se afla la ITM. De aici il ridicati personal, dupa aproximativ 10 zile de la data depunerii deciziei de incetare a contractului individual de munca, pe baza actului de identitate si a unei cereri tip.
cat priveste adeverinta pentru stadiul de cotizare de la prima firma.....sa fie data astfel, incat sa rezulte minim 12 luni lucrate. Nu va deranjeaza cu nimic daca luati adeverinta de ultimul an lucrat la ei.
In mod normal , angajatorul trebuie sa va redea carnetul de munca, (ati putea trimite o cerere catre acestia, in care sa solicitati eliberarea carnetului de munca); dar daca acesta nu face acest lucru, puteti merge si personal la ITM, in momentul in care primiti decizia de incetare vizata.Cu aceasta decizie (in copie), act de identitate si o cerere, va puteti ridica personal carnetul de munca. Dincate stiu eu, ITM-ul va va da un termen de 3 saptamani de la data depunerii cererii!
V-ar fi de ajutor daca ati afla carui inspector din ITM i-a fost atribuita firma unde ati lucrat.

Succes!
Daca firma tine carnetele de munca la sediu , atunci numai ei va pot da carnetul de munca.
Daca firma tine carnetele de munca la ITM, atunci este obligatia dvs. nu a lor, sa va ridicati carnetul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

In cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal) dorali dorali am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ... (vezi toată discuția)
Eliberare carte munca mari68 mari68 Buna ziua, Am lucrat la o firma de telefonie cu sediul central in Bucuresti si cu magazin in Timisoara. In data de 16.09.08 mi-a incetat contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj + salar doodah doodah Buna ziua, Am si eu o problema si sper sa ma puteit ajuta. Am lucrat la o societate, a carei patron a decis sa ma trimita in somaj. Mi s-a inchis cartea de ... (vezi toată discuția)