avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Concediu medical pt copil
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:54, 2 Februarie 2016
1. Ce anume vreti sa stiti despre concediul medical pentru copii?

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 26
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

ART. 27
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.

(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

ART. 28
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.

ART. 29
Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

1. Pentru continuitatea discutiei nu este bine sa deschideti un nou topic.

2. Intrati tot pe cel initial, folosind butonul "raspunde".

FrancuElena: a scris:

Copilul meu are varicela și am primit de la medicul de familie doar 10 zile concediu medical. Am mai cerut 2 zile și a spus ca nu se poate . Știam ca poate sa-mi dea cel mult 14 zile consecutive.


1. Eu v-am aratat mai sus prevederea legala care spune ca se pot acorda pana la 45 de zile pe an.

2. Poate medicul considera ca sunt suficiente cele 10 zile pentru vindecarea copilului.
Va raspund la intrebarea dvs. primita pe mesaj privat:
Medicul de familie ar fi vrut sa-mi mai dea zile de concediu dar a spus ca " mai nou" nu-mi poate sa-mi dea mă mult de 10 zile consecutive. Vreau sa știu dacă este adevărat ca nu se mai pot da 14 zile consecutive.


1. Intr-adevar, in Normele de aplic re a OUG 158/2005 se spune:

ART. 25
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire.
(3) Durata cumulatã a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporarã de muncã nu poate depãşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire, indiferent de cauza acesteia. Dupã totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de cãtre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevãzute de lege.

2. - Dar in cazul dvs. nu se aplica cele de mai sus pentru ca nu dvs. sunteti cea bolnava ci copilul dvs.
- Ca urmare se aplica art. 26-29 din OUG 158/2005 pe care vi le-am redat mai sus.
- Aratati si medicului textele de lege privind acordarea concediului medical pentru ingrijirea copilului bolnav.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foaie de boala ale2012 ale2012 buna ziua.azi dimineata am fost la doctor pentru ca ma simt foarte rau si sunt racita,la care mia dat concediu medical de 7 zile am intrebato daca nu ma simt ... (vezi toată discuția)
Cat concediu poate da medicul de familie? elennna elennna cat concediu poate da medicul de familie intr-o luna? dar intr-un an? (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)