avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributie pensii - angajat si PFA in acelasi timp
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributie pensii - angajat si PFA in acelasi timp

Buna ziua!

Am fost angajata cu contract de munca pentru mai multi ani, dupa un timp aceasta calitate suprapunandu-se celei de PFA.

Conform noului Cod Fiscal, trebuia sa depun declaratia 600 (indeplinesc conditiile pentru depunere). Totusi, activitatea mea de PFA se desfasoara cu intermitente, nimic nu imi garanteaza ca voi avea bani pentru a-mi plati contributiile sociale.

In aceste conditii, daca depun formularul 600 si mi se calculeaza anticipat banii pentru pensii, daca nu am de unde-i da, ce se intampla?

M-am gandit sa inchid PFA-ul, insa cei de la Finantele din orasul meu nu stiu cum se procedeaza, eu neavand treaba cu Registrul Comertulului.

Situatia mi se pare ilogica.

Ce ar trebui sa fac? Din 1 ianuarie si pana acum, nici nu am avut activitate pe PFA.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:42, 3 Februarie 2016
Pentru pfa, incepand din acest an, daca sunteti obligata sa platiti contributia la pensie pentru ca anul trecut ati avut realizat venit anual (venit brut - cheltuili deductibile) mai mare de 938 lei lunar x 12 luni, veti plati contributie la pensie anticipata in timpul anului iar la anul, dupa depunerea d200 pentru anul acesta, se va face regularizarea.
Stiu cum se procedeaza. Problema este ca nu am nicio garantie ca voi avea banii necesari pentru plata pensiei anul acesta. Pur si simplu, nu imi poate nimeni garanta cati bani voi castiga anul acesta prin PFA.

Ce se intampla daca nu platesc? Pot dovedi ca nu incasez suficient pentru a plati pensia? Cu un extras de cont, de exemplu?

Daca vreau sa inchid PFA-ul, cum procedez? Repet, nu am treaba cu Registrul Comertului.
Nu are importanta cat incasati. In timpul anului, acele plati anticipate se platesc si daca nu sunt platite la timp, se pun penalitati.
Referitor la radiere, asta e culmea. Cum sa nu stie cei de la finante care e procedura de radiere a ceva ce doar la ei v-ati inregistrat. Mergeti acolo cu actele/declaratii/formulare in original pe care le aveti de la ei cand v-ati inregistrat la finante si o sa va da sa completati un formular. Sa nu aveti restante neplatite.
Va rog sa cititi [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Închidere pfa Elenadaria Elenadaria Bună seara, vreau să adresez și eu câteva întrebări persoanelor care mă pot ajuta cu câteva detalii despre închiderea unui PFA. 1) am un PFA magazin ... (vezi toată discuția)
Plata cas si cass pt. venituri din activitati independente stefanelul stefanelul Buna ziua, Sunt o persoana fizica neautorizata care obtin venituri din activitati independente pe baza unui contract de prestari servicii de publicitate pe ... (vezi toată discuția)
Inchidere pfa tra65 tra65 Care sunt pasii de urmat pentru inchiderea unui PFA platitor de TVA. (vezi toată discuția)