avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... completare Art. 36 din legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

completare Art. 36 din legea 230/2007

referitor la completarea din legea 230/2007 art. 36 lit. g) prevede faptul că administratorul, persoană fizică sau juridică, are următoarea atribuție:
„informarea trimestrială, în scris sau prin poșta electronică, a proprietarilor, membrii asociației de proprietari, cu privire la situația financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări și plăți aferente asociației de proprietari, sub semnătura proprie și contrasemnată de președintele și de cenzorul asociației de proprietari”

Tinand cont ca:
- nu toti proprietarii au posta electronica (unii nu au nici calculator),
- de faptul ca transmiterea in scris ar presupune o cheltuiala in plus (hartie, cartus imprimanta)
- de faptul ca nu exista o explicatie mai amanuntita a ,,informarea trimestrială, în scris sau prin poșta electronică
VA INTREB
Aceasta informare poate fi afisata la avizier (trimestrial) separat de lista de intretinere din luna respectiva, astfel proprietarii sa cunoasca aceste date?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 17:54, 20 Aprilie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sunt convins ca cei care au votat legea stau la casa particulara, nu la bloc.
Nu se poate pune semnul egalitatii intre "informarea in scris" si "afisare la avizier".
Comunicarea in scris se va face, desigur, pe cheltuiala asociatiei, adica a tuturor proprietarilor, dar retineti ca o copie format A4 costa 0,25 lei. Este mult?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, o copie poate costa 0,25 lei. Sa spunem ca administratorul face 300 de copii, cate una pentru fiecare apartament. Dar ce face administratorul cu acele copie ca sa ajunga la fiecare si sa aiba dovada ca a ajuns? Simplu: merge la posta cu cele 300 de copii asezate in 300 de plicuri (nu stiu cat costa), scrie adresele destinatarilor pe fiecare si adresa asociatiei pe fiecare plic si le trimite cu confirmare de primire (aprox. 5 lei/scrisoare). In total poate costa, de exemplu 6 lei/scrisoare iar pe lista de plata urmatoare poate apare o coloana separata cu 6 lei/ apartament drept cheltuieli pentru aceasta informare.
Altfel, oricine poate contesta, poate sesiza ca nu a primit informarea, ca nu cunoaste veniturile, cheltuielile, incasarile si platile, asa cum spune legea.
In afara de cheltuiala explicata mai sus, este in plus o munca poate de 3-4 zile ca un administrator sa scrie adresele pe plicuri...
Asa ca afisand aceasta situatie cred ca este mai eficient si economic, oamenii vad ca s-a afisat asa cum vad si listele de plata lunare.
Mergand pe rationamentul de a informa in scris proprietarii de aceste cifre, poate legiuitorii vor obliga administratorii ca luna de luna sa "informeze in scris" continutul listelor de plata. Adica la fel sa faca 300 de copii ale listelor si la le trimita prin posta... Inca 6 lei/luna.
Dar mai este si informarea semestriala cu veniturile din exploatarea proprietatii comune, apoi convocarea lunara a comitetului, convocarea adunarii generale, instiintarea cu 5 zile inainte de vizita administratorului sa citeasca indexul... Poate ca incet-incet un administrator va fi obligati sa trimita din 3 in 3 zile cate 300 scrisori membrilor asociatiei prin posta cu confirmare de primire acesata joaca obligatorie prin lege putand costa 20-50 lei/luna pentru fiecare proprietar.

Nu credeti ca afisarea este cea mai simpla si economica metoda? Sigur ca tot economica este si trimiterea pe email si cele doua metote pot acoperi foarte bine informarea tuturor membrilor asociatiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe langa faptul ca afisarea la avizier este cat se poate de corecta, cei care nu au calculator, dar doresc sa aiba un exemplar din aceasta situatie, pot cere asta expres administratorului. Nu cred ca ar fi o problema de nerezolvat.

Altfel, trimitand atatea copii ale situatiei financiare fiecarui proprietar, hartie care in 99% din cazuri ar ajunge la gunoi, cati copaci ar fi taiati? :sorry:
Eu am vrut sa scot in evidenta ca ultimile trei legi ce au modificat (au adaugat la) legea 230/2007 nu aduc nimic bun asociatiei, ingreuneaza activitatea, cresc costurile... si nu era nevoie de acestea atat timp cat in Legea 230/2007 se prevede foarte clar ca membrii asociatiei au acces la orice document din asociatie.
Cititi inca o lege aberanta proaspat adoptata de parlament. Este initiativa unui senator si acum e trimisa la promulgare. Puteti citi si comentarilul meu pe marginea acestei legi.
www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Administratorul de bloc botezclaudia botezclaudia Unde se poate reclama faptul că administratorul de bloc și nici comitetul nu vor să afișeze copii după atestatul și calificarea administratorului? Noi, ... (vezi toată discuția)
Ce se poate califica drept „informare” conform legii nr. 34/2015 lina_d lina_d Cu referire la Legea nr. 34/2015 pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de ... (vezi toată discuția)
Obligatiile asociatiei de proprietari ContSters387827 ContSters387827 Buna ziua, As dori sa stiu cum trebuie sa procedez ca sa primesc de la asociatie toate informatiile despre cheltuielile lunare aferente apartamentului meu pe ... (vezi toată discuția)