avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii - scutire impozit in baza Ordinului nr. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii - scutire impozit in baza Ordinului nr. 1348/2015

Buna ziua,
As dori sfatul dumneavoatra intr-o problema de modificare de contract.
Lucrez la o firma IT de aproximativ 1 an si jumatate pe postul de Tehnician Analist Calitate (Tester aplicatii). O data cu implementarea legii scutirii de impozit pentru persoanele cu licenta luata care lucreaza in domeniul IT, am fost informata ca voi beneficia de aceasta scutire. Am semnat un act aditional la contractul de munca prin care functia de Tehnician Analist Calitate mi-a fost modificata in Analist in temeiul art. 17(5) coroborat cu art. 41(1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. Saptamana trecuta, cu aproximativ 2 zile inainte de primirea salariului am primit un mail prin care echipa de Human Resources ne anunta ca in urma unor informatii primite de la Minister, Legea se aplica strict creatorilor de programe(PC,mobile, tablete) si nu si procesul implicit de testare (din care fac eu parte) si prin urmare, ei spun ca vor acoperi banii pe care i-am primit in plus ultimele luni, nu o sa ne fie ceruti inapoi, dar incepand cu luna aceasta nu vom mai primi respectiva scutire de impozit. Dilema mea este urmatoarea: Au dreptul sa blocheze acei bani (inclusiv orele suplimentare care) cu 2 zile inainte de primirea salariului?. Trebuie sa mentionez ca banii intra la fiecare final de luna, pentru luna precedenta. Problema e ca acest lucru se aplica doar Analistilor din firma unde lucrez si nu si celor cu un grad mai mare care aidoma mea si a altor colegi nu participa la procesul de creare de programe. Adica, chiar daca toti prestam aceeasi munca, cei cu un grad mai mare si licenta inca vor beneficia de aceasta scutire. Am vorbit si cu alte persoane de la alte firme din acelasi domeniu si am ramas profund dezamagita cand am aflat ca ei primesc aceasta scutire si noua ne-a fost taiata cu scuza ca legea e ambigua si au interpretat-o gresit.

As putea face ceva in aceasta privinta?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:12, 6 Februarie 2016
Conform Ordinului nr.835/2015 pentru a nu mai plati impozit pe venit, absolventii de facultati trebuie sa ocupe una dintre cele opt functii reglementate de acest act normativ:
- Administrator baze de date
- Analist
- Inginer de sistem in informatica
- Inginer de sistem software
- Manager de proiect informatic
- Programator
- Proiectant de sisteme informatice
- Programator de sistem informatic

Asadar, postul de Tehnician Analist Calitate nu se afla printre aceste functii si nu aveti cum sa beneficiati de scutirea de impozit.
Multumesc frumos pentru raspuns, insa se pare ca ati inteles putin gresit.

Am spus ca functia de Tehnician Analist Calitate mi-a fost modificata in Analist anul trecut dupa iesirea legii, tocmai ca sa beneficiem de acea scutire.

Asadar din octombrie 2015, ocup functia de ANALIST si sunt absolventa de facultate cu licenta.

Human Resources ne-au anuntat ca in urma unor informatii primite de la Minister, Legea se aplica strict creatorilor de programe(PC,mobile, tablete) si nu si procesul implicit de testare, desi functia este de Analist.

Mai mult chiar, cerintele unor colegi catre departamentul HR de a ne trimite un document oficial din partea Ministerului prin care sa ateste ca exista aceasta modificare, au fost ignorate complet.

Reiau intrebarea: Ce putem face in aceasta privinta? Este un abuz din partea angajatorului?
Scuze , pentru neatentie.

Intr-adevar, la art.1 alin.1 din Ordin se mentioneaza ca, salariatiii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator sau ai persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, insa posturile pe care sunt angajati corespund ocupatiilor mentionate in mesajul anterior.

Cred ca, solutia este promovarea unei actiuni in instanta sau,mai intai, incercati sa va adresati Ministerului din care faceti parte.
Buna seara,
Art 1 Ordin 835/2015 cuprinde codurile CAEN ale scoietatilor carora li se acorda scutirea de impozit. astfel e mentionat CAEN - 6201 - Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client) Aceasta clasa include activitatile de scriere (programare), modificare, testare si asistenta privind produsele software.
De asemenea in Anexa Ordinului este definita functia de analist - "Activităţi de realizare a analizei în vederea definirii specificaţiilor pentru construirea efectivă a sistemelor informatice, susceptibile să răspundă cerinţelor utizatorilor. "

Din ceea ce ati prezentat dvs mai sus eu cred ca beneficiati de prevederile acestui Ordin.
.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pentru programatori. DragosIc DragosIc Buna ziua, Am o intrebare daca se poate sa ma ajutati cu un sfat sau raspuns. Lucrez intr-o multinationala ce dezvolta software bancar. Intr-adevar, nu ... (vezi toată discuția)
Codul cor 251901 vladp1977 vladp1977 Sunt incadrat cu acest cod intr-o forma de IT. Beneficiez de scutirea de impozit? Restul conditiilor sunt indeplinite. (vezi toată discuția)
Scutire plata impozitului pe salariu CBogdanStefan CBogdanStefan Buna seara, Asa cum sugereaza si titlul , as dori sa aflu mai multe informatii privind eligibilitatea de a fi scutit de plata impozitului pe salariu. ... (vezi toată discuția)