Vreau sa supun atentiei dvs situatia mea si sa va solicit consiliere juridica in aceasta privinta.
Suntem 3 frati.Parintii nostri au in proprietate o casa si un teren.Alaturat casei parintesti ,eu am construit propria mea casa,in curtea parintilor.
Mama noastra a decedat in urma cu 3 ani iar in prezent ,tatal nostru ,in varsta de 85 ani,se afla imobilizat la pat.De intretinerea parintilor m-am ocupat numai eu si sora mea,fratele meu nevizitandu-si parintii macar in ultimii 20 ani.
Eu si sora mea am dori sa vindem casa parinteasca ,plus casa construita de mine.Am dori insa sa gasim o modalitate care sa il excluda pe fratele nostru intrucat nu gasim de cuviinta sa impartim cu el absolut nimic,dat fiind ca nu si-a vizitat parintii vreme de 20 ani si nici nu a contribuit in vreun fel la intretinerea lor in toti acesti ani.
Ce modalitate de abordare a problemei imi sugerati?
Va multumesc anticipat!
E mai dificil, deoarece fratele dumneavoastra are dreptul la mostenire dupa mama decedata.
Daca casa ar fi bun propriu al tatalui, ar fi simplu...acesta vinde si nimeni nu mai poate ridica pretentii.
Daca casa este bun comun al parintilor, fratele are dreptul la 1/8 din aceea casa, in calitate de mostenitor al mamei decedate.
Puteti insa sa incercati sa invocati faptul ca nu a acceptat mostenirea in termenul legal de 6 luni de la deschiderea acesteia (decesul mamei).
DACA si cu PARCA se plimbau intr-o barca!
Fratele dvs are exact aceleasi drepturi pe care le aveti dvs si sora!
Nu puteti instraina nimic fara acordul lui deoarece , pana una-alta , sunteti in indiviziune cu el pentru cota parte mostenita de la mama dvs. daca dezbateti succesiunea trebuie ca notarul sa il citeze la domiciliu! Numai in care in care nu se prezinta va fi decazut din drepturi (dar are termen de prezentare 6 luni de la primirea notificarii). Nici sa nu va ganditi sa ii dati notarului vreo adresa gresita fiindca din start procedura ar fi anulabila ca viciata!
Va sugerez abordarea directa a fratelui! Indiferent de rezultat este cea mai simpla si corecta abordare!
Dupa moartea tatalui fiecare dintre copii (dvs , fratele si sora ) veti avea 1/3 din intreg!
B-)
Aici aş avea o obiecţiune. Neprezentarea unui moştenitor la citarea de către notar nu poate avea ca efect decăderea acestuia din drepturi. Notarul care va constata că unul dintre moştenitori nu se prezintă la dezbatere va suspenda dosarul şi va îndruma moştenitorii către instanţa de judecată.
Simpla neprezentare la notar nu poate însemna altceva decît că respectivul moştenitor nu a căzut de acord cu ceilalţi cu privire la calitatea şi întinderea drepturilor lor.
Ahh...imi plac contrazicerile!
Odata notificata persoana , notarul le poate pune in vedere celorlalti mostenitori ca se pot judeca sau pot astepta sa treaca termenul de optiune succesorala , dupa care il va face renuntator la succesiune prin neacceptare conform art.700 Cod Civil.:D
Doriti sa scanez unul sau doua CM-uri in acest sens si sa le postez la documente utile? Ba mai mult , in cazul in care respectivului ii vine dupa 20 de ani ideea sa atace dezbaterea succesorala si sa ceara anularea CM-urilor instanta ii va respinge actiunea ca neintemeiata! Parol d'honeur mon cher!:D
:offtopic:M-am judecat cu o doamna care are domiciliul in Statele Unite si a pierdut...a fost notificata legal la adresa de domiciliu , au trecut 6 luni ..pa si pusi! la revedere drum bun!B-)Va trimit pe mail hotararea!