avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Termen de prescriere credit imobiliar cu ipoteca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Termen de prescriere credit imobiliar cu ipoteca

Buna ziua !
Am incheiat un credit Cu garantie imobiliara, la VolksBank, in 2008 .
In 2011 nu am mai putut plati ratele iar in August 2011 acesta a fost dat la scadenta. Din acel moment nu am mai platit nici un ban catre banca. Ulterior, banca a cesionat contractul, precum si garantia catre o firma de recuperare (gen Kruk). Anul trecut(2015), dupa ce Banca Transilvani a cumparat VolksBank Romania, am fost instiintat ca acest credit a fost cesionat de la firma de recuperare inapoi catre VolksBanc(actuala Transilvania).
Avand in vedere ca dreptul de executare silita s-a nascut in August 2011 intrebarea mea este :
Pot actiona in instanta detinatorul creditului(si a ipotecii) pentru a invoca prescriptia lui ?
Multumesc.
PS - in caz ca ar fi vreo sansa , va rog sa-mi spuneti ce acte sa va pun la dispozitie pentru a instrumenta acest caz si cat ar costa acest serviciu.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 08:45, 5 Februarie 2016
Ipoteca e un drept real patrimonial și pt astea termenul de prescripție e de 10 ani.
Aici este discutabil.

După o discuție în contradictoriu cu un coleg de forum, am făcut o analiză și am ajuns la concluzia că se cam prescrie în 3 ani, dacă vorbim de o prescripție pe vechiul cod, și așa este în cazul de față.

Doar pe Noul Cod Civil avem dispoziție clară în legătură cu faptul că dreptul ipotecar se prescrie în 10 ani, și că nu s-ar prescrie odată cu drepteptul la executare pentru creanța principală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita credit bancar cu ipoteca dragosverban dragosverban Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot invoca prescriptia datoriei la banca daca nu am mai platit un credit cu ipoteca(apartament) in urmatoarele conditii ... (vezi toată discuția)
Datoria la banca se poate prescrie? ContSters277537 ContSters277537 Daca ai luat un credit ipotecar si banca timp de 3 ani nu a facut nimic sa iti ceara banii inapoi, se prescrie datoria sau banca are si alte legi de recuperare ... (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita Catherina Catherina Buna ziua , am castigat in instanta un proces cu banca .Adica mai exact un contract de credit cu ipoteca s-a constatat ca s-a prescris si in acelasi timp ... (vezi toată discuția)