avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Prezenta ambilor parinti, actualmente in strainatate, ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Prezenta ambilor parinti, actualmente in strainatate, pentru reinnoire pasaport minor in Romania

Buna ziua

O familie compusa din mama,tata si o fata de 15 ani, toti cetateni romani cu acte romanesti dar rezidenti in Italia trebuie sa reinoiasca pasaportul minorei care expira. Intrebarea este daca e nevoie ca ambii parinti sa fie prezenti in Romania cand se depun actele pentru pasaportul minorei sau poate unul din parinti sa prezinte o procura de imputernicire din partea celuilalt. Nu sunt in divort sau ceva de genul acesta, e o familie normala doar ca vor sa evite sa vina toti 3, tatalui fiind cam greu sa isi ia concediu.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:23, 4 Februarie 2016
Exista posibilitatea obtinerii pasaportului si la Consulatul Romaniei. Ati luat legatura cu cei de acolo pentru detalii suplimentare?
Buna ziua
Multumesc de raspuns. Stiu ca se poate, dar am inteles ca ar dura vreo 6 luni si in plus ei nu stau la Roma ci in Modena. Stiu ca si pentru ei tot aici au venit si au facut , cum fac cam majoritatea de altfel.
Deci ramane intrebarea valabila pentru cazul in care vine doar un parinte in Romania cu imputernicire de la celalalt.
Multumesc
Sa dea declaratie la ambasada sau consulat ori la un notar care are apostila de la Haga atat pentru efectuarea pasaportului cat si pentru iesirea ulterioara cu minorul din tara.[ link extern ]
Pentru situatia dvs. exista solutia unui singur document. Se face la consulat si trebuie sa contina:
- consimtamantul pentru depunerea si ridicarea pasaportului minorului
- declaratia acord pentru iesirea din tara cu minorul, in perioada .... pe ruta ... cu destinatia ...

Aveti nevoie de doua exemplare originale pentru ca unul vi se opreste la Pasapoarte iar celalalt trebuie sa-l prezentati Politiei de Frontiera la iesirea din tara.

Aceasta informatie este oficiala, ne-a fost comunicata de Politia de frontiera:

Referitor la posibilitatea intocmirii unei singure declaratii care sa cuprinda atat mandatul pentru depunerea si ridicarea pasaportului pentru minor, cat si consimtamantul de efectuare a calatoriei in strainatate, va comunicam faptul ca organele politiei de frontiera romane permit iesirea din tara pe baza unui asemenea document.

In ce priveste continutul declaratiei, potrivit Legii nr. 248/ 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aceasta trebuie sa cuprinda datele de identitate ale minorului si pairintelui insotitor, acordul parintelui care nu insoteste minorul cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia.

Raportat la situatia de fata, respectiv calatoria in strainatate a unui minor insotit doar de unul dintre parinti, Legea privind libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate nu prevede obligatia mentionarii in declaratie a seriei si numarului pasaportului minorului ca date de identitate, putand fi trecut mai degraba codul numeric personal (reprezinta un numar semnificativ ce individualizeaza o persoana fizica si constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucreaza date cu caracter personal ce nu se schimba niciodata), in acest fel evitandu-se costurile suplimentare aferente intocmirii a doua declaratii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura pasaport si insotire minori fara apostila Elena_95 Elena_95 Am o mare problema: sunt in tara de 2 luni impreuna cu surorile mele minore. Mama este in Italia. Eu si surorile mele trebuie sa ne intoarcem in Italia pentru ... (vezi toată discuția)
Procura din italia pentru pasaport minor ELLADEEA ELLADEEA buna ziua ,sotul meu este plecat in Italia si vreau sa plec si eu cu copilul care este minor insa el nu mi-a lasat nici o procura. Mi s-a spus sa mearga la ... (vezi toată discuția)
Pasaport minori maddallina_ maddallina_ buna ziua, am doi copii, unul de 3 ani si jumatate, iar celalalt de 10 luni. Sotul este plecat in Belgia si vreau sa merg cu copii la el. Pentru pasapoartele ... (vezi toată discuția)