avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Carti de identitate, acte de stare ... Procura din Italia pentru pasaport minor
Discuție deschisă în Carti de identitate, acte de stare civila, pasapoarte, vize

Procura din Italia pentru pasaport minor

buna ziua ,sotul meu este plecat in Italia si vreau sa plec si eu cu copilul care este minor insa el nu mi-a lasat nici o procura.
Mi s-a spus sa mearga la ambasada dar nu poate ca este prea departe sau la un notar si lui i-ar fi mai usor la notar .
As vrea sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedeze daca merge la notar
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:52, 20 Aprilie 2016
Se poate face procura la un notar italian insa dupa titlul topicului pare ca aveti nevoie atat de procura speciala pentru depunere + ridicare pasaport cat si declaratie pentru iesirea din tara.

Puteti rezolva cu un singur formular care trebuie sa aiba aplicata apostila de la Haga si sa fie in doua exemplare originale: unul pentru Serv. Pasapoarte, celalalt pentru Politia de Frontiera la iesirea din tara.

Pe declaratie trebuie sa scrie ambele scopuri pentru care a fost eliberata:
- depunerea actelor + ridicarea pasaportului minorului
- iesirea cu minorul din tara.

N-ar fi rau sa aiba fotocopii dupa cartea dvs. de identitate si certificatul de nastere al copilului - eventual scanari ale acestora, pe e-mail. Este foarte important ca nicio cifra / litera sa nu fie gresita.

In privinta acestei duble declaratii pe un singur formular, Politia de Frontiera a precizat:
Referitor la posibilitatea intocmirii unei singure declaratii care sa cuprinda atat mandatul pentru depunerea si ridicarea pasaportului pentru minor, cat si consimtamantul de efectuare a calatoriei in strainatate, va comunicam faptul ca organele politiei de frontiera romane permit iesirea din tara pe baza unui asemenea document.

In ce priveste continutul declaratiei, potrivit Legii nr. 248/ 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aceasta trebuie sa cuprinda datele de identitate ale minorului si parintelui insotitor, acordul parintelui care nu insoteste minorul cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia.

Raportat la situatia de fata, respectiv calatoria in strainatate a unui minor insotit doar de unul dintre parinti, Legea privind libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate nu prevede obligatia mentionarii in declaratie a seriei si numarului pasaportului minorului ca date de identitate, putand fi trecut mai degraba codul numeric personal (reprezinta un numar semnificativ ce individualizeaza o persoana fizica si constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucreaza date cu caracter personal ce nu se schimba niciodata), in acest fel evitandu-se costurile suplimentare aferente intocmirii a doua declaratii.

Deci atrageti-i atentia tatalui sa verifice ca CNP-ul copilului sa fie inscris corect.

Detalii despre ce trebuie sa scrie pentru pasaport:
[ link extern ]
si pentru iesirea din tara:
[ link extern ]

Daca aveti nevoie de lamuriri suplimentare, intrebati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rugaminte - pasaport minor si calatorie in strainatate lienuta lienuta Ce formular trebuie completat in Romania la notar de catre parintele aflat in Romania ([prin care ii cere acordul celuilat parinte aflat in Franta]) de a iesi ... (vezi toată discuția)
Prezenta ambilor parinti, actualmente in strainatate, pentru reinnoire pasaport minor in romania IulianL IulianL Buna ziua O familie compusa din mama,tata si o fata de 15 ani, toti cetateni romani cu acte romanesti dar rezidenti in Italia trebuie sa reinoiasca ... (vezi toată discuția)
Depunere acte pasaport copil Angela71 Angela71 Tatal copilului munceste in germania , nu suntem cununati ,eu in vacanta vreau sa merg cu copilul la surorile mele in belgia , ce acte trebuie sa imi trimita ... (vezi toată discuția)