avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Aplicare deducere personala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Aplicare deducere personala

Buna ziua!
am o nelamurire, daca angajez un salariat in cursul lunii, dupa 20 de exemplu, pana la acea data el lucrand la alta societate, este corect sa beneficieze de deducere de la ambii angajatori?
multumesc!
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2016
centru_cta, utilizator
Cel mai recent răspuns: centru_cta , utilizator 16:58, 10 Februarie 2016
Da, este corect , intrucat deducerea se acorda in functie de venitul brut realizat la locul de munca unde are functia de baza, chiar daca inceteaza sau incheie un c.i.m. inauntrul unei luni calendaristice.

Nu este corect, normele de aplicare a Codului fiscal prevad acordarea deducerii doar la un singur angajator.

16. (1) În sensul art. 80 veniturile în natură se consideră plătite la ultima plată a drepturilor salariale pentru luna respectivă. Impozitul aferent veniturilor şi avantajelor în natură se reţine din salariul primit de angajat în numerar pentru aceeaşi lună.

(2) Impozitul pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor se calculează şi se reţine lunar de angajatori/plătitori pe baza statelor de salarii/plată.

(3) Calculul şi reţinerea impozitului lunar se efectuează de către plătitori, la data ultimei plăţi a veniturilor din salarii aferente fiecărei luni, conform prevederilor art. 78 din Codul fiscal, indiferent dacă veniturile din salarii se plătesc o singură dată pe lună sau sub formă de avans şi lichidare.

În situaţia în care în cursul unei luni se efectuează plăţi de venituri cum sunt: premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediul de odihnă neefectuat şi altele asemenea, reprezentând plăţi intermediare, impozitul se calculează şi se reţine la fiecare plată, prin aplicarea cotei asupra plăţilor intermediare diminuate cu contribuţiile sociale obligatorii, după caz.

La data ultimei plăţi a drepturilor salariale aferente unei luni impozitul se calculează potrivit art. 78 din Codul fiscal, asupra veniturilor totale din luna respectivă, prin cumularea drepturilor salariale respective cu plăţile intermediare.

Impozitul de reţinut la această dată reprezintă diferenţa dintre impozitul calculat asupra veniturilor totale şi suma impozitelor reţinute la plăţile intermediare.

(4) În cazul în care un angajat care obţine venituri din salarii la funcţia de bază se mută în cursul unei luni la un alt angajator, calculul impozitului se face pentru fiecare sursă de venit (loc de realizare a venitului).

Deducerea personală se acordă numai de primul angajator, în limita veniturilor realizate în luna respectivă, până la data lichidării.

Dacă reangajarea are loc în aceeaşi lună cu lichidarea, la stabilirea bazei de calcul pentru determinarea impozitului lunar aferent veniturilor realizate în această lună de la angajatorul următor nu se va lua în calcul deducerea personală.


(5) Impozitul calculat şi reţinut lunar se virează la bugetul de stat până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal.
multumesc mult! asa stiam si eu dar am auzit atatea pareri ca am zis sa cer si sfatul specialistilor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere erikapopa erikapopa in situatia unui salariat detasat care se intoarce la jumatate lunii ii se acorda deducere la ambele locuri de munca, cum se poate face corectia ? (vezi toată discuția)
Contributia sindicala ruonscalafat ruonscalafat Va rog frumos sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: contributia sindicala se calculeaza la brutul salariatului + contravaloarea tichetelor de masa sau numai ... (vezi toată discuția)
Aplicare deducere personala marianacioata marianacioata Buna ziua! Am urmatoarea intrebare. Am salariul de baza lunar brut de 2258 lei. Lucrez la o societate pana la data de 11.05.2014 si cu 12.05.2014 sunt ... (vezi toată discuția)