avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... regimul jr. al terenurilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

regimul jr. al terenurilor

de vreo 5 ani de zile, unchiul meu ingrijeste 2 batrani, in schimbul acestei prestatii, i s-a dat un teren. Nu a fost facut un act notarial, ci doar un act de mana. Pe acel teren, unchiul si-a ridicat o casa. Cei doi batrani au 2 copii.
Din ce mi-a spus el, are un contract de vanzare-cumparare a terenului (nu in forma autentica), cu clauza de ingrijire a batranilor pana la moarte. Ce e de facut ca, ca dupa moartea batranilor, la deschiderea succesiunii sa nu aiba probleme cu privire la acel teren?
Din cate stiu eu, contractul de vanzare a terenurilor e valabil doar daca e facut in fata notarului. dar, existand si aceea clauza, nu stiu care sunt conditiile de valabilitate ale contractului incheiat.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 22:17, 1 August 2009
Mergeti la un notar si autentificati actul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pentru a fi absolut sigur ca dupa decesul batranilor n-or sa mai fie probleme.
Sfatul meu este ca , pana sa apuce batranii sa isi dea obstescul sfarsit , sa dea o fuga cu ei la notariat si sa incheie actul de vanzare-cumparare in forma autentica ! exista contract cu clauza de intretinere si este cea mai sigura cale de a se asigura ca nu va fi atacat ulterior actul de copii batranilor! Altfel , il paste instanta ! Fiindca numai in instanta se poate recunoaste acel inscris olograf pe care l-au intitulat act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere!
SUCCES!
B-)
MIHAI GRIGORE a scris:

Sfatul meu este ca , pana sa apuce batranii sa isi dea obstescul sfarsit , sa dea o fuga cu ei la notariat si sa incheie actul de vanzare-cumparare in forma autentica ! exista contract cu clauza de intretinere si este cea mai sigura cale de a se asigura ca nu va fi atacat ulterior actul de copii batranilor! Altfel , il paste instanta ! Fiindca numai in instanta se poate recunoaste acel inscris olograf pe care l-au intitulat act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere!
SUCCES!
B-)

Daca unul dintre batrani moare pana nu e autentificat actul, ce se intampla?
Multumesc
Actul se poate autentifica in cateva zile ...asa ca nu mai stati pa ganduri.
In caz de deces, puteti sa va adresati instantei de judecata, pentru validarea acelei vanzari....insa va trebuie si martori si dureaza mai mult timp.
daca unul dintre batrani moare pana sa se autentifice actul atunci il mostenesc sotul supravietuitor cu 1/4 din avere si ceilalti 2 copii cu 3/8 fiecare. Se va dezbate succesiunea si va fi la mana lor!:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie critica pentru un batran bolnav MENGHINA MENGHINA Buna ziua ! Va rog dac a stie cineva cum as putea rezolva aceasta situatie mai speciala: este vorba despre un batrin de 83 de ani care este singur,sotia ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere fara uzufruct CRETU DANIELA CRETU DANIELA Am un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu o batrana si in contract nu este stipulat dreptul batranei de a sta in imobil(fara ... (vezi toată discuția)
Am act vanzare cumparare teren si casa de la mama ContSters119694 ContSters119694 mama in urma succesiunii tatal meu e mort a dobandit intreg terenul si casa mai putin o pate a unuia dintr fratii mei care n-a vrut sa i-o cedeze si eu l-am ... (vezi toată discuția)