avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale cladire nedeclarata la impozit
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

cladire nedeclarata la impozit

Buna ziua ,

Detin o cladire care nu este declarata la impozit de cel putin 15 ani de zile .

Din motive financiare/personale nu am reusit sa umblu ca sa o in, din cate am inteles exista o amenda si trebuie achitat retroactiv pe ultimii 5 ani .

Acum va rog sa imi spuneti cam in ce suma consta acea amenda ? si perioada este chiar 5 ani ? , se poate achita esalonat ?


Va multumesc anticipat , o zi buna !

Cel mai recent răspuns: serganro , utilizator 08:35, 8 Februarie 2016
1. Trebuie să o declarați cât mai repede, amenda pentru declararea peste termenul de 30 de zile este cuprinsă intre 70 lei la 279 lei.
Amenda pentru nedeclarare este cuprinsă între 279 lei la 696 lei.

Cod fiscal:
[ link extern ]
ART. 493 - Sancţiuni

(1) Nerespectarea prevederilor prezentului titlu atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.

(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni:

a) depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 461 alin. (2), (6), (7), alin. (10) lit. c), alin. (12) şi (13), art. 466 alin. (2), (5), alin. (7) lit. c), alin. (9) şi (10), art. 471 alin. (2), (4), (5) şi alin. (6) lit. b) şi c), art. 474 alin. (7) lit. c), alin. (11), art. 478 alin. (5) şi art. 483 alin. (2);

b) nedepunerea declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 461 alin. (2), (6), (7), alin. (10) lit. c), alin. (12) şi (13), art. 466 alin. (2), (5) şi alin. (7) lit. c), alin. (9) şi (10), art. 471 alin. (2), (4), (5) şi alin. (6) lit. b) şi c), art. 474 alin. (7) lit. c), alin. (11), art. 478 alin. (5) şi art. 483 alin. (2).

(3) Contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 70 lei la 279 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) cu amendă de la 279 lei la 696 lei.

2. Veți plăti impozit și majorări de întârziere pe ultimii 5 ani
Codul de procedură fiscală:
[ link extern ]
ART. 110 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a creanţelor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creanţe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

3. Faceți o cerere de acordare a eșalonării la plată în baza art 185 Cod procedură fiscală
[ link extern ]

ART. 185 Instituirea posibilităţii acordării înlesnirilor la plată de către organul fiscal local

(1) La cererea temeinic justificată a contribuabilului, organul fiscal local poate acorda pentru obligaţiile fiscale restante următoarele înlesniri la plată:

a) eşalonări şi/sau amânări la plata obligaţiilor fiscale, precum şi a obligaţiilor bugetare prevăzute la art. 184 alin. (5);

b) scutiri sau reduceri de majorări de întârziere.

(2) Eşalonarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 5 ani, iar amânarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 6 luni, dar care nu poate depăşi data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă.

(3) Pe perioada pentru care au fost acordate amânări sau eşalonări la plată, pentru obligaţiile fiscale principale eşalonate sau amânate la plată, se datorează majorări de întârziere de 0,5% pe lună sau fracţiune de lună, reprezentând echivalentul prejudiciului.
Buna ziua ,

Va multumesc pentru raspunsul elocvent , acum daca nu cer mai mult , cu ce documente trebuie sa ma prezint la Primarie ?

Va multumesc anticipat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedeclarare cladire si teren dupa cumparare mike_mihai mike_mihai problema mea este urmatoarea: am cumparat un imobil impreuna cu un teren arabil situat in spatele casei mentionate mai sus,eu mandatand pe cineva sa-mi faca ... (vezi toată discuția)
Penalizari, amenda pentru intarziere înregistrare locuință la taxe și impozite CristiP8 CristiP8 Bună ziua, Am cumpărat o locuință acum 1 an și 4 luni pe care nu am înregistrat-o nici pana acum la direcția de taxe și impozite. Imi puteti ... (vezi toată discuția)
Impozit imobil dobandit prin dezbatere succesiune in 2010 andreearamona85 andreearamona85 Buna ziua. Am dobandit impreuna cu o alta ruda, prin dezbaterea succesiunii in 2010, un imobil destinat strict rezidentei, aflat in Bucuresti, in zona A de ... (vezi toată discuția)