avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Hotariri diferite la tribunale diferite,pentru exact ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Hotariri diferite la tribunale diferite,pentru exact aceleasi spete

Pensionarii au procese cu Casele de pensii pentru refuzul acestora de a include in calculul punctului de pensie la NUMARATORUL raportului care determina punctul de pensie, a anumitor elemente salariale,pe care L19/2000 le ia in considerare(regim prelungit de lucru,acord,prime,diverse sporuri)fiind parte integrala a "Salariului mediu anual pe economie"din Anexa 6 la L19/2000,cifre determinate de Institutul National de Statistica si care reprezinta NUMITORUL raportului de calcul a punctului de pensie..Rezultatul impartirii este o cifra mai mica ,in defavoarea pensionarului.Unele tribunale au inteles inadvertenta si au dat hotariri corecte in favoarea pensionarilor.Alte tribunale,pentru exact aceleasi spete au dat hotariri contrare.
1)De ce hotaririle corecte date de unele tribunale pentru exact aceleasi spete, nu se transmit in toata tara pentru a fi aplicate la fel?
2)De ce Ministerul Justitiei nu amendeaza L19/2000,introducind spetele rezolvate prin tribunale,prin aceasta stopindu-se mii de procese cu spete deja rezolvate.?Am scris Ministerului Justitiei,care m-a trimis la Ministerul Muncii,care a spus ca mai tirziu,cind se va face o noua Lege a Pensiilor.
3)Puneti pe FORUM proiectul noii legi a pensiilor,chiar in forma neterminata,pentru a fi citit si corectat de pensionari.Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:25, 2 August 2009
Va raspund punctual:
1--Fiindca nu se doreste aplicarea unei practici punctuale in instanta deoarece nu ar mai lasa la voia magistratilor solutiile!
2--fiindca puterea judecatoreasca este interesata de salarii si sporuri , nu de propuneri legislative!
3--la acest punct numai administratorii site-ului va pot raspunde
B-)
Turcanu a scris:

Pensionarii au procese cu Casele de pensii pentru refuzul acestora de a include in calculul punctului de pensie la NUMARATORUL raportului care determina punctul de pensie, a anumitor elemente salariale, pe care L19/2000 le ia in considerare (regim prelungit de lucru,acord,prime,diverse sporuri) (...)


Deci, casele de pensii, spuneti dvs., refuza sa aiba in vedere, la calculul pensiei, sporuri prevazute in Legea nr. 19/2000 ca fiind sporuri cu caracter permanent si care fac parte din baza contributiva a pensiei.
Nu ati precizat articolul din Legea nr. 19/2000 dintr-un singur motiv: acest articol nu exista.
Pentru sporurile la care faceti dvs. referire nu s-a retinut si virat CAS, ci impozit.

(...) (regim prelungit de lucru,acord,prime,diverse sporuri)fiind parte integrala a "Salariului mediu anual pe economie"din Anexa 6 la L19/2000,cifre determinate de Institutul National de Statistica si care reprezinta NUMITORUL raportului de calcul a punctului de pensie..Rezultatul impartirii este o cifra mai mica ,in defavoarea pensionarului. b]Unele tribunale au inteles inadvertenta si au dat hotariri corecte in favoarea pensionarilor. Alte tribunale,pentru exact aceleasi spete au dat hotariri contrare.


Care "inadvertenta"? Anexa 6 a Legii nr. 19/2000 nu are nicio legatura cu veniturile realizate si inscrise ca fractie in carnetul de munca.
Adeverintele cu "diverse sporuri" pe care, cu generozitate si pe banda rulanta, vi le elibereaza fostii angajatori, modifica radical inscrierile din carnetul de munca. Sporurile nu au nicio legatura cu salariul mediu anual.
Despre "hotararile corecte", un aparat represiv avea, candva, o vorba: cine nu este cu noi, este impotriva noastra.

1)De ce hotaririle corecte date de unele tribunale pentru exact aceleasi spete, nu se transmit in toata tara pentru a fi aplicate la fel?


Pentru ca, potrivit Legii nr. 303/2004, judecatorul este independent, inamovibil si se supune numai legii. Iar hotararile pronuntate de uniii judecatori nu sunt lege pentru alti judecatori.
Pentru ca unii judecatori nu sunt mai judecatori decat altii si pentru ca, in Romania, practica judiciara nu constituie izvor de drept.

2)De ce Ministerul Justitiei nu amendeaza L19/2000,introducind spetele rezolvate prin tribunale,prin aceasta stopindu-se mii de procese cu spete deja rezolvate.?Am scris Ministerului Justitiei,care m-a trimis la Ministerul Muncii,care a spus ca mai tirziu,cind se va face o noua Lege a Pensiilor.


Inteleg ca Ministerul Justitiei v-a raspuns ca nu intra in competentele lui sa propuna si sa sustina o initiativa legislativa referitoare la modificarea Legii nr. 19/2000.
Adresati intrebarea pe site-urile Ministerului Muncii si Casei Nationale de Pensii, cu certitudine veti primi un raspuns.

3)Puneti pe FORUM proiectul noii legi a pensiilor,chiar in forma neterminata,pentru a fi citit si corectat de pensionari.Multumesc pentru raspunsuri.


Proiectul unui act normativ trebuie sa fie supus dezbaterii publice prin publicarea lui pe site-ul ministerului care are initiativa legislativa, nu prin publicarea pe un site privat. Cand scriu despre "initiativa legislativa" ma refer la art. 74 din Constitutia Romaniei.
Solicitati Ministerului Muncii sa-si indeplineasca aceasta obligatie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Duminică, 2 August 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
D-na Gabriela
Sunteti in necunostinta de cauza.Vehiculati texte pe care le-am citit de zeci de ori.Nu stiti care sunt elementele salariale care intra in componenta salariului mediu pe economie si cu care L19/ 2000 opereaza la calculul punctului de pensie(numitorul raportului se ia din anexa 6),iar unele din aceste elemente sunt excluse prin L19 ,ele trebuind sa faca parte din numaratorul raportului de calcul.Iar daca nu stiti,documentati-va ca toate aceste elemente salariale au facut parte din baza de calcul si virare a CAS,conform legislatiei din perioada respectiva.Ele se regasesc si in statele de plata,de unde se extrag si se introduc in hulitele de dv.adeverinte.
Va recomand sa cereti Institutului National de Statistica sa va trimita componenta cifrelor din Anexa 6 la L19 si sa mergeti la arhive si sa vedeti in statele de plata componentele salariale cu care s-a calculat si virat CAS.
Turcanu a scris:

D-na Gabriela
Sunteti in necunostinta de cauza.Vehiculati texte pe care le-am citit de zeci de ori.Nu stiti care sunt elementele salariale care intra in componenta salariului mediu pe economie si cu care L19/ 2000 opereaza la calculul punctului de pensie (...)

Departe de mine gandul de a purta o discutie in contradictoriu cu dvs. Este evident ca faceti parte din categoria persoanelor care stiu.
Ceva v-a scapat, totusi: conform prevederilor Legii nr. 19/2000 se calculeaza punctajul mediu anual nu punctul de pensie. Valoarea punctului de pensie este fixa si este stabilita prin acte normative (scrie in Legea nr. 19/2000).

Eu nu-mi permit sa-i trimit pe altii sa se documenteze si nici nu fac recomandari.
Ma mira doar faptul ca, avand un bagaj atat de vast de cunostinte despre Legea nr. 19/2000 si despre ceea ce ar trebui sa faca instantele si Ministerul Justitiei, v-ati mai aplecat la nivelul nostru, al celor care sunt "in necunostinta de cauza", care "nu stiu" si "vehiculeaza", asa, niste texte.

Regulamentul de postare l-ati citit?

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua lege a pensiilor Turcanu Turcanu In L19/2000 a pensiilor,voit sau din greseala ,urmatoarele elemente salariale ale asiguratilor nu sunt incluse in calculul punctajului mediu anual,pentru ... (vezi toată discuția)
Aplicare oug 100/2008 - contestatie dudu2ira1 dudu2ira1 Pensionar din 1995,pensie pt.limita de varsta.26 ani 7 luni si 13 zile in grupa I de munca.Comform Legii 19/2000 am realizat un punctaf mediu anual de ... (vezi toată discuția)
Cum pot invinge infama casa de pensii bios bios In termen legal, am contestat in instanta punctajul inscris in decizia din 15 iul.2006,decizie emisa in baza OUG nr. 4/2005.Dupa un periplu de 2 ani prin ... (vezi toată discuția)