La inceputul lunii mai, m-am inteles cu o persoana sa finiseze un apartament, aflat in acel moment "la rosu". Mi-a facut un deviz pentru 12.000 RON si s-a angajat (verbal, la acea data) sa il finiseze in doua saptamani.
I-am dat, pentru inceput, 6.000 RON, pentru care mi-a facut o chitanta de mana (subsemnatul...am primit azi...de la...suma de 6.000 de RON pentru finisarea apartamentului de pe strada...).
A doua zi, mi-a aratat o factura de 6.500 RON, spunand ca a cumparat centrala termica, caloriferele si alte chestii si ca ar avea nevoie de restul banilor sa inceapa lucrul.
In consecinta, i-am mai dat 6.000 RON, pentru care am tot o chitanta de mana.
La sfarsitul lunii iunie (deci, dupa doua luni in care nu a facut nimic in apartament, motivand tot felul de urgente neasteptate, care reclamau prezenta lui in alte parti), i-am spus ca imi doresc banii inapoi. Am cedat, insa, rugamintilor lui de a-l lasa sa lucreze apartamentul (si, cinstit, ma gandeam ca nu are banii pe care sa mi-i inapoieze si ca, mai bine incerc sa rezolv amiabil, poate-poate) si mi-a facut din nou o hartie de mana, prin care se obliga sa finalizeze apartamentul pana in 20 iulie si ca, in caz contrar, imi va plati penalitati de intarziere 50 RON/zi.
Nu a facut, insa, nimic la apartament. A depozitat o centrala termica acolo (este pusa pe jos, dar nu e nicio chitanta, nicio factura, nimic) si aceasta este singura urma a trecerii lui prin apartament.
Ultima discutie cu el am avut-o acum o saptamana, cand i-am spus (la telefon) ca doresc sa imi inapoieze cheile, sa imi dea factura pentru centrala si sa-mi restituie diferenta de bani. De atunci, nu mai raspunde la telefon. Intre timp, m-am interesat la depozitul de unde a cumparat centrala, iar factura pe centrala este neplatita (a fost scadenta acum doua luni).
Ce as putea sa fac? Voi schimba, bineinteles, yalele, dar e normal sa refuze sa-mi inapoieze cheile apartamentului???
Mai am vreo sansa sa vad ceva bani?
Parerea mea este ca sansa dvs de a va recupera banii este mica dar atata vreme cat exista trebuie valorificata . Nu aveti de ales: trebuie sa ii intentati actiune in instanta pentru recuperarea banilor!
Nu stiti unde locuieste? De unde l-ati cunoscut? Chiar daca nu va raspunde la telefon mergeti la el acasa si abordati-l direct si , eventual , mergeti la un notariat cu el sa faceti un contract de imprumut pentru suma de bani data cu termen de restituire sa zicem 1-2 saptamani!
Cereti-i documente justificative pentru materiale si sa va predea materialele cumparate!
Cereti-i restituirea diferentei de bani!
SUCCES!
B-)
Imi pun intrebarea cum de sunt atat de cautati "mesterii" si "meseriasii" nostri in strainatate cand la noi inseala pe banda rulanta si abuzeaza de cei ce-i angajeaza (fara a pune in discutie mana de lucru ieftina)?!?
Sincer, cred ca multe din materiale le-a luat de la alte persoane pagubite ca si dvs. si le-a adus la apartamentul respectiv, iar de la dvs. a plecat spre altii cu diferite obiecte si materiale! Sunt multi astfel de "mesteri" care procedeaza in acest mod!
Singura solutie este sa-l dati in judecata si sa-i cereti fie suma de bani, fie plata catre furnizori a materialelor si aducerea la apartament a acestora. Problema ramane manopera care poate fi solutionata fie prin plata catre dvs. a banilor, fie lucrul efectiv la apartament.
Nu sunt de parere sa actionati pe cale penala, deoarece este de durata si, chiar daca va fi gasit vinovat, tot nu va plati. Pe cale civila puteti sa-l executati silit la un executor judecatoresc.
Multumesc pentru raspuns! Suna atat de frumos, dar, probabil ca stiti, in practica nu e chiar asa. Daca ar fi fost oameni de buna credinta si cu bun simt, nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie.
Stiu unde locuieste, dar nu il voi putea convinge sa mergem la notar. Credeti ca, de vreme ce refuza sa imi restituie cheile, va merge cu draga inima sa isi puna semnatura pe asa ceva?
Documente justificative i-am tot cerut, dar pana acum m-a amanat, iar acum nu mai raspunde la telefon. Materialele cumparate probabil ca nu le mai are, le-o fi pus prin alte parti, luand bani pe ele, a doua oara.
Evident ca i-am cerut restituirea de bani, dar credeti ca a fost de acord? :D
Totusi, nu as putea face o plangere la politie, pe motivul ca refuza sa imi inapoieze cheia?
NU se pune problema sa mai lucreze el la apartament. M-am saturat sa astept. De fapt, am acum acolo alti muncitori care, culmea! lucreaza :D Tocmai din aceasta cauza am fost revoltat de refuzul de inapoiere a cheii.
Multumesc pentru raspuns! Suna atat de frumos, dar, probabil ca stiti, in practica nu e chiar asa. Daca ar fi fost oameni de buna credinta si cu bun simt, nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie.
Stiu unde locuieste, dar nu il voi putea convinge sa mergem la notar. Credeti ca, de vreme ce refuza sa imi restituie cheile, va merge cu draga inima sa isi puna semnatura pe asa ceva?
Documente justificative i-am tot cerut, dar pana acum m-a amanat, iar acum nu mai raspunde la telefon. Materialele cumparate probabil ca nu le mai are, le-o fi pus prin alte parti, luand bani pe ele, a doua oara.
Evident ca i-am cerut restituirea de bani, dar credeti ca a fost de acord? :D
Totusi, nu as putea face o plangere la politie, pe motivul ca refuza sa imi inapoieze cheia?
Ce dovada aveti dumneavoastra ca i-ati dat cheile? ati facut un proces verbal de predare-primire de chei pentru locuinta respectiva? Fiindca daca nu ati facut un astfel de document va spune ca nu i-ati dat nici un fel de chei!B-)