Am o speta..este vorba de un acident rutier.....in cuprinsul procesului verbal in locul starii de fapt reale(cea ca nu s-a acordat prioritate de trecere), a fost mentionat ca nu s-a respectat obligatia de a semnaliza la schimbarea directiei de mers.
Initial cel vatamat a fost de acord cu aceasta mentiune fapt pentru care a semnat procesul verbal la rubrica martor.
Problema a intervenit la asigurari care au trecut dosarul la suspecte deoarece daunele nu se potrivesc cu cele mentionate in procesul verbal.
Termenul de 15 zile, de contestatie nu a trecut.Are si martori pt a dovedi starea reala.
Problema treneaza asupra calitatii procesuale active.
Ceva solutii?:-/
In mod normal daca cineva semneaza un act inseamna ca accepta starea de fapt a lucrurilor.La contestatie se aduc martori asistenti ,dar politia va spune ca putea sa refuze semnarea procesului -verbal.Poate spune ca a fost obligata sa semneze procesul -verbal.
Discutia poarta asupra calitatii procesuale active..din moment ce persoana care contesta procesul verbal nu este persoana sanctionata.
Totodata se poarta o alta discutie asupra limitelor calitatii procesuale active...?
Faptul ca a semnat inseamna ca a acceptat starea de fapt..dar nu inseamna ca starea de fapt este cea retinuta in procesul verbal nu? legalitatea si temeinicia sunt principii relative ale procesului verbal de contraventie, care poate fi raspurnata cu martori chiar daca in momentul respectiv ai fi fost deacord cu starea de fapt..!
Eu una cred ca martorul asistent, nu are cum sa aiba calitate procesuala activa .....in sensul de-a contesta el procesul verbal de contraventie a altei persoane, singurul titular al actiuni .......si care ar fi interesul sau dreptul (Prevazute de 109 sau 111 Cod procedura civila) aflarea adevarului .....;)
In cel mai extrem caz sa aiba calitatea de Intervenien(art. 49 CPC) si aceasta calitate o poate dobandi numai daca
cel sanctionat prin procesul verbal contesta acest proces verbal.....dar si asa e greu de crezut ca merge .......
Ok dar art. 31 al. 1, din OG 2/2001 nu spune ca
"(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii. "
Eu ma consider parte vatamata! (fiind cel accidentat)......
OK dar ce acest proces verbal contine prevederi in ceea ce priveste despagubirea datorata de autor, partii vatamate , sau modul in care acesta va repara paguba produsa ?, ....eu una cred ca acest proces- verbal este o constatare a savarsirii unei contraventii atat , deci aici nu vb de partea vatamata, faptuitor, etc ....
.....eu cred ca mai degraba deschideti o actiune pe civil impotriva "faptuitorului", pentru repararea daunelor produse in urma accidentului, si el poate va utiliza in aparare procesul- verbal de constatare a contraventiei...dar si asa e ciudat pentru ca va dati seama ca intr-o asemenea situatie practic "faptuitorul" poate chema ca martor in proces pe reclamant care a fost si martor la pv de constatare a contraventiei .....