avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CUM ESTE CORECT SA INREGISTREZ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CUM ESTE CORECT SA INREGISTREZ?

Am scos din banca 10000 lei,ptr.dif.plati (ca de ex.protocoale,comisioane), plati asociati +diverse plati.,dar din ct.de firma, in ct.personal!
Cum pot inregistra in contabilitate ac.lucru?
Pina acum sumele scoase le-am trecut in reg.de casa si apoi am decontat cu 4551,dar erau sume mici.
581=5121
5311=581
4551=5311
AS dori sa stiu :
1-daca inregistrarile de mai sus sint corecte
2-daca pot inregistra si suma de 10000 scoasa din banca,direct in reg de casa?
3-interdictia de plati / incasari din /in casa pina in 5000 lei, mai este valabila?sau daca banii sint scosi din banca nu este problema?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: barbutadddddddddddddd , utilizator 13:07, 3 August 2009
Suma din banca intra in casa, nu ca incasare, ci ca transfer intern societate, deci nu este restrictionata.
1. da, sunt corecte

581=5121 10.000
5311=581 10.000
4551=5311 (ref. la restituirile catre asociati, ar trebui sa aveti la baza un contract de creditare/imprumut societate, in baza caruia sa faceti aceasta restituire, adica 4551 sa aiba sold creditor, daca 4551 este debitor se considera ca s-au dat dividende in avans si se impoziteaza)

2. da, se poate (pt.diverse plati-salarii, furnizori cu facturi mai mici de 5.000lei)
3. da, mai este valabila

atasez, pentru informare........

"""OUG 15/1996 (Versiune actualizata pana la data de: 22/11/2004), privind întărirea disciplinei financiar-valutar

Art. 5. - (1) Pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plată fără numerar.
(2) Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent persoanele juridice pot efectua plăţi în numerar în următoarele cazuri:
a) plata salariilor şi a altor drepturi de personal;
b) alte operaţiuni de plăţi ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
c) plăţi către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plăţile către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în sumă de 50.000.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plăţi către o singură persoană juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în sumă de 100.000.000 lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.
(3) De la prevederile alin. 2 lit. c) sunt exceptate următoarele operaţiuni:
- depunerile în conturile persoanelor juridice, deschise la societăţile comerciale bancare, care pot fi făcute şi de alte persoane juridice, neplafonat;
- cheltuielile de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute, efectuate în acest sens;
- cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinţe, de simpozioane şi de alte asemenea acţiuni, în condiţiile baremurilor stabilite de normele legale în vigoare.
(4) La acordarea avansurilor spre decontare, în scopul efectuării de plăţi către persoane juridice, se vor respecta cerinţele prevăzute la alin. 2 lit. c).
(5) Este interzisă acordarea unor facilităţi de preţ clienţilor, persoane juridice, care efectuează plata în numerar.

Art. 6. - Încasările zilnice în numerar pentru fiecare casierie de la o persoană juridică nu pot depăşi plafonul stabilit la art. 5 alin. 2 lit. c).
Nerespectarea prevederilor art. 5 alin. 2 lit. c), alin. 4 şi ale art. 6 alin. 1, după caz, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
Nerespectarea prevederilor art. 5 alin. 5 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei.

Art. 7. - Se interzice societăţilor comerciale bancare, de asigurări şi financiare, să elibereze persoanelor juridice sume în numerar peste plafoanele stabilite la art. 5 alin. 2 lit. c), cu excepţia operaţiunilor menţionate la art. 5 alin. 2 lit. a) şi b) şi alin. (3).
Transferul banilor din contul persoanelor juridice în contul persoanelor fizice se va face în mod obligatoriu prin prezentarea documentelor justificative legale.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie pentru societatea comercială bancară, de asigurări şi financiară, care va fi sancţionată cu amendă de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei. """
MULTUMESC MULT!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai multe plati cu chit pentru o factura ce nu depaseste 5000 ron komon komon Va rog sa-mi spuneti daca se pot face mai multe plati cu numerar cu chitanta la un furnizor pentru o factura care nu depaseste 5000 ron. Multumesc! (vezi toată discuția)
Ridicare numerar din casa administrator georgetag georgetag as dori sa stiu ce suma de bani (avans spre decontare) poate ridica ,intr-o zi,din casieria societatii, administratorul? suma este tot de 5000 ron, in ... (vezi toată discuția)
Chitanta ministru_ ministru_ Buna ziua! Am emis o factura in valoare de 10.000 lei. Clientul meu vrea sa plateasca o parte numerar. Pe ce suma maxima pot sa-i fac chitanta? 5000 lei sau ... (vezi toată discuția)