avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire dupa acceptarea ei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire dupa acceptarea ei

Buna ziua,

Daca m-am declarat succesor la notariat, se mai poate renunta la mostenire? In caz ca nu mai doresc sa iau nimic din mostenire, pot sa renunt?
A trecut cca. 2 luni de la deces si cca. 3 sapt. de cand m-am declarat succesor.
Ideea este ca nu este nimic de mostenit, decat descoperirea de card.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
victor_2013, utilizator
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 10:12, 14 Iunie 2016
Domnule, v-am spus si eu si ceilalti useri ca nu riscati nimic, nu va poate nimeni executa decat in limita a ceea ce mosteniti. Puteti insa sa castigati 1/4 din casa donata de tatal d-voastra fratelui d-voastra, nu sunteti interesat?
Multumesc mult pentru raspunsuri, am sa vorbesc si cu un avocat.

Dar la acel pasiv (descoperire de card) se adauga panalizari?
Ma refer dupa decesul titularului, se adauga in continuare penalizari, intretinerea contului, etc sau se blocheaza la data decesului si ramene doar suma aceea pana la momentul respectiv?
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2016
victor_2013, utilizator
Buna seara,

Am intrat in posesia unui extras de Carte Functiara pentru Informare, de pe vila, de unde am aflat ca fratele meu a primit donatie de la bunicul meu cu UZUFRUCT VIAGER pentru tatal meu si fosta sotie.
La vila luna trecuta i-a facut intabularea si cadastrul.

Vila a fost construita in 1994, cand tatal meu nu era casatorit cu a doua sotie, iar donatia s-a facut in 1998, cand fratele meu vitreg avea 11 luni. De atunci a fost inregistrata pe numele lui la taxe si impozite.
Pamantul pe care este construita vila, este tot al bunicului meu, iar pamantul pe care l-a mai avut bunicul a fost trecut tot pe numele fratelui.

Bunicul a facut donatii si catre cele doua fice ale lui cate o casa insa pe numele lor, doar tatal meu a cedat in favoarea fratelui vitreg.

Fosta sotie a luat tot din casa, a scos banii de pe conturi. Magazinul infiintata tot de tatal meu in 1994, ii trece sotiei actiuni in 2007, in cuantum de 95%, el ramanand doar cu 5%.
Cladirea magazinului este construita de tatal meu, pe pamantul bunicului meu. Firma se inregistreaza cu pierderi, insa pe firma sunt masini si stiu ca ea si-a mai cumparat si un apartament pe numele ei in timpul casatoriei cu tatal meu.

Refuza sa aduca actele sa le vad la notariat spunand ca nu am decat de mostenit o bicicleta stricata, deoarece restul sunt pe numele ei si al fiului ei.

De pe bunicu nu s-a facut dezbaterea mostenirii, iar in urma divortului tatalui meu de ea, nu s-a facut partaj, iar ea s-a trecut pe Anexa 24 ca sotie mostenitoare.

In acest caz, eu am vreun drept? Pot redirectiona averea, tinand cont ca nu mi s-a rezervat cota succesorala?
Am vreo sansa sa redirectionez vila pentru care si fosta sotie are uzufruct viager (si care traieste)?

Va multumesc
Inregistrati declaratia de acceptare a mostenirii in termenul legal.Dupa asta, deschideti succesiunea la notar,avand posibilitatea cu declaratia de acceptare sa cererti certificat fiscal, anexa 2 de la primarie cu bunurile defunctului, etc.Bunul cumparat in timpul casatoriei se prezuma ca apartine ambilor soti. Speta nu e simpla pt. o rezolvare pe forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune victor_2013 victor_2013 Buna seara, Tatal meu a decedat, luna trecuta. El a fost casatorit de doua ori prima data cu mama mea din care a divortat in 1995, iar la partaj a plecat cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament mostenit ancacatya ancacatya buna ziua,mama mea este mostenitoarea unui apartament ramas de la parintii ei(bunicii mei),Nu s-au facut nici un act de trecere a apartamentului pe numele ... (vezi toată discuția)