avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nu stiu cum trebuie sa procedez
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nu stiu cum trebuie sa procedez

In urma cu 16 ani tatal meu a decedat. Era divortat de mama mea, iar eu mai am inca un frate. Tatal meu mai are un singur frate, care la un timp dupa decesul sau s-a mutat in casa parinteasca.
Bunicii mei, care sunt parintii tatalui meu, inca traiesc, avand 80 si respectiv 87 de ani. Mentionez ca bunicii mei nu au manifestat afectiune fata de mine, ci doar foarte putina fata de fratele meu. De curand am fost anuntata ca bunicul este pe moarte. Am mers sa il vad si am beneficiat de o afectiune deosebita, care m-a bucurat, dar pe care am inteles-o doar dupa ce am ajuns acasa si am discutat cu fratele meu.
Eu si fratele meu nu ne-am gandit niciodata ca am putea beneficia vreodata de ceva de pe urma bunicilor, dar cineva din familie mi-a spus ca bunicul meu a afirmat ca mi-ar fi oferit un apartament mobilat si ca nu cumva sa indraznesc sa ma gandesc la averea lor pentru ca imi va sari familia in cap. Mentionez ca nu dispunem si nici nu am dispus de nici un imobil pe numele meu sau al fratelui meu si locuim in casa mamei amandoi.
Toate lucrurile astea m-au pus pe ganduri. In timpul scurs de la decesul tatalui meu nu am cunostinta de existenta vreunui act de vanzare-cumparare incheiat intre bunici si unchiul meu pentru ca bunicul sufera de dementa severa si nu pot discuta cu el. Unchiul a tinut sa ma instiinteze ca nu l-a dus niciodata la medic pana anul acesta.
Nedumerirea noastra consta in faptul ca nu stim ce sanse avem sa beneficiem de bunuri in calitate de mostenitori ai tatalui nostru dupa decesul bunicului.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 18:33, 3 August 2009
Dupa decesul bunicului veniti la mostenire impreuna cu partea dv. pentru cota ce s-ar fi cuvenit tatlui dv. predecedat, in concurs cu bunica si cu unchiul dv.
Multumesc pentru promptitudine, dar in eventualitatea existentei unui contract de vanzare-cumparare fictiv intre bunici si unchiul nostru se mai poate face ceva?
Daca exista un contract de vanzare-cumparare simplu sau avand o clauza de intretinere nu prea mai aveti ce face, intrucat fiecare e liber sa faca ce vrea cu bunurile sale inainte de moarte. Insa, aici se poate discuta data la care s-a perfectat acel act si, avand in vedere varsta inaintata, daca aveau discernamant la semnarea actelor.
Asa cum vi s-a precizat deja, si dvs. si fratele veniti la mostenire ptin reprezentare.Cat despre posibilitatea existentei unui act intre bunic si tata, acesta ar putea fi atacat in temeiul faptului ca bunicul sufera dementa senila, asa cum ati afirmat.daca se poate dovedi ca si la data intocmirii actului discernamantul bunicului era sfectat, atunci, eventualul act poate fi desfiintat.
Daca bunicul Dvs. moare. mostenitori vor fi bunica in cota de 2/8 parti, unchiul in cota de 3/8 parti si Dvs. cu fratele pt. cota de 3/8 parti care s-a r fi cuvenit tatalui Dvs.
Destul de urat partea cu afectiunea, iar daca bunicul Dvs. a inceiat orice fel de acte cu unchiul puteti sa folositi asa cum au mai zis si ceialtli colegi ai mei varsta inaintata dar si starea de boala pe care ati spus-o va poate ajuta sa atacati actele efectuate de el in instanta si sa dezbateti mostenirea prin instanta.
Trebuie sa va ganditi bine, Dvs. stiti care sunt bunurile care exista si daca merita boicotata aceasta situatie familiala si asa prea retinuta.

Alte discuții în legătură

Cea mai buna solutie pentru o impartirea unui apartament. rhad000 rhad000 Buna ziua! Vin cu o problema pe care ma tot framanta zilele astea si vreau sa o rezolv. Este vorba de o mosternire a unui apartament intre bunica mea si de ... (vezi toată discuția)
Actul de vanzare-cumparare poate fi declarat invalid? catalinbg23 catalinbg23 Salut.Sper ca puteti sa imi dati un sfat la problema mea. Problema mea este urmatoarea:momentan locuiesc in aceeasi casa cu bunicul meu(bunica a murit acum 6 ... (vezi toată discuția)
Mostenitor rezervata dan2 dan2 Sunt unic mostenitor (fiu) al mamei mele care la indemnul fiicei mele a lasat mostenire in totalitate bunurile dupa deces (in fapt o casa) in favoarea nepoatei ... (vezi toată discuția)