putem depunele actele pentru certificatul de nastere si actele pentru alocatie ale copilului in localitatea unde este nascut copilul, chiar daca noi ca parinti nu avem domiciliu in acelasi judet?
1. Întocmirea actului de naştere se face la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, pe baza declaraţiei verbale a persoanelor mentionate mai jos, a actului de identitate al mamei şi al declarantului, a certificatului medical constatator al naşterii şi, după caz, a certificatului de căsătorie al părinţilor.
Au obligaţia de a face declaraţia de naştere : oricare dintre părinţi, iar dacă, din diferite motive, nu o pot face, obligaţia declarării revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere, personalului desemnat din unitatea sanitară în care a avut loc naşterea sau oricărei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.
2. Cererile pentru stabilirea alocatiei de stat pentru copii si actele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestui drept se depun si se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe a carei/carui/caror raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, dupa caz, reprezentantii legali ai copiilor.
Deci logic si normal ar trebui schimbata regula cu inregistrarea nasterii in sensul de a fi inregistrata la locul de domiciliu nicidecum acolo unde are loc nasterea.Acolo unde se depun actele pentru alocatie,tot acolo sa se inregistreze si nasterea, asa cum este in U. E.
Cind oare se va schimba aceasta regula care dateaza din vechile vremuri?
atunci de ce ne plimbam pe drumuri pentru a inregistra nastera intr-un loc si alocatia o cerem din alt loc?
Trebuie inregistrat totul in acelasi loc, cel mai bine ar fi la primaria de domiciliu.