avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditiile in care bunurile proprii devin comune dupa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditiile in care bunurile proprii devin comune dupa casatorie

buna ziua,
Am un apartament donat de mama mea pe vremea cand eram necasatorita.
M-am casatorit fara a face vreun contract prenuptial, stiind ca bunurile mostenite sau donate sunt bunuri proprii, deci nu mi-am facut probleme...
Ideea este ca sotul meu a venit in aceasta casatorie cu 40000 lei din salarii compensatorii si cu o datorie de 40000 lei.
Din cate stiu si salariile compensatorii si datoriile anterioare casatoriei sunt proprii.
Problema este ca sotul meu doreste ca banii din salarii sa ii investeasca intr-o garsoniera care va devenii astfel bunul lui propriu fiind achizitionat cu banii proprii, iar datoriile sa le platesca cu mine...in plus imi cere sa vand apartamentul pentru a cumpara altul mai mare...ceea ce l-ar face bun comun daca exista o diferenta de valoare...ce ma sfaturiti sa fac? Precizez ca ambii avem copii din casatorii anterioare si doresc sa protejez patrimoniul copilului.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 20:23, 10 Februarie 2016
Și dvs ce doriți? Ca ati zis ce vrea soțul..
Sa îsi plătească datoria cu banii aia și rămâneți în casa dvs.sau încheiați o convenție ( va schimbați regimul matrimonial dacă ați împlinit un an de la căsătorie, îl adoptați pe cel al separației de bunuri- ca dvs sa intabulati ap ca bun propriu dat fiind faptul ca veti participa la plata datoriei.
Și regimul comunității convenționale poate va avantajează - sa introduceți în comunitate garsoniera, banii, datoria și sa cumpărați pe cote părți apartamentul.
Și dacă rămâneți cu regimul actual și omul nu specifica provenienta banilor, garsoniera e comuna iar la partaj, omul zice ca a cumpărat cu bani proprii, dvs veți face dovada ca ati platit impreuna datoria proprie a lui, deci veți avea un drept de creanta care se va compensa cu dreptul lui de creanță pt plusul de la noul apartament.
Prin convenții însă, mai ales în regimul separației de bunuri, lucrurile sunt mai clare și eliminați chestiuni care apar în cazul unui partaj.

Dacă decedați înaintea lui, omul va mosteneste, asa ca 1/4 oricum o ia el din averea pe care ar fi moștenit-o copilul dacă nu v-ați fi recasatorit.
Mai aveți varianta sa vindeți casa și noul ap sa îl cumpărați pe numele copilului.
Problema nu e chiar simpla, gândiți-vă la mai multe variante posibile, puneți-le pe hartie și mergeți la avocat singura sa va sfătuiti.
Este evident ca sunteti nemultumita de propunerile sotului si aveti dreptate: nu este o propunere corecta. Asa ca ramaneti asa cum sunteti acum. Daca sotul se supara, ori ii trece, ori daca pleaca nu ati facut decat sa grabiti un deznodamant previzibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care ... Valentina1998 Valentina1998 Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care voi achita din sume proprii (vanzarea unei garsoniere dobandita inainte de casatorie) suma de ... (vezi toată discuția)
apartament dobândit înaintea căsătoriei. o convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie? Nustiucine Nustiucine Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe ... (vezi toată discuția)
Casatoria - regimul matrimonial, situatie bunuri proprii in caz de divort CHIRVASAMIHAELA CHIRVASAMIHAELA buna ziua, am o relatie cu un barbat si de ceva timp ne-am mutat impreuna in apartamentul lui cumparat cu credit bancar.Eu nu am contribuit cu nici un ban la ... (vezi toată discuția)