avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care ...

Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care voi achita din sume proprii (vanzarea unei garsoniere dobandita inainte de casatorie) suma de 41000 euro. Sotul este de acord sa gasim o solutie astfel incat sa fie bun propriu. Intrebararile sunt: imi poate face el donatie pentru diferenta pana la 62000? In ce conditii poate retrage ulterior donatia? Intra la un eventual partaj sau e considerat bun propriu? pot vinde un bun imobil ptr care s-a contribuit cu donatie, de catre sot/parinti? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:13, 28 Octombrie 2022
Aia 20 mii sunt banii lui proprii? Donatia se poate revoca intre soti pe perioada casatoriei.
Ca ap sa fie bun propriu, ar trebui sa va schimbati regimul matrimonial in cel al separației de bunuri.
Veti cumpara ca bun propriu pe care il puteti vinde oricand si chiar daca revoca donatia, veti avea de dat 20mii, nu parte din casa.


Puteti cumpara casa in nume propriu si in timpul comunitatii legale, daca banii sunt proprii, casa care inlocuieste bani proprii, va fi tot proprie.
Schimbarea regimului matrimonial costa pt ca trebuie sa lichidati acest regim, daca aveti bunuri comune , veti imparti aceste bunuri.
Sfatuiti-va cu notarul sau cu un avocat.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator
Cei 20 mii sunt bani comuni. Insa pentru partea lui am agreat ca voi contribui si eu ptr extinderea casei bun propriu al lui, fara a avea vreo pretentie pe viitor.. Separatie de bunuri spune ca nu prea ar vrea.
Putem scoate banii numerar si sa ii dau parintilor mei sa ii ofere sub forma de donatie? sau sa fie cumparat noul apartament de parinti si apoi donat mie?

9 apasati pe ranpunde, nu mai citati inutil mesaje anterioare)
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sau sa fie cumparat noul apartament de parinti si apoi donat mie?

e varianta, nu stiu cat de buna, dar scumpa.
sa va doneze parintii 20 mii si veti cumpara ca bun propriu, declarand la cumparare provenienta banilor. Va specifica notarul in act ca e bun propriu pt ca illocuieste alte bunuri proprii. cred ca va da in acest sens i sotul o declaratie, in sensul ca nu contribuie.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator
Va multumesc mult pt raspunsuri!

Varianta pe cote parti (1/3, 2/3) se aplica doar in cazul separarii de bunuri sau poate fi facuta si in timpul comunitatii legale?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in cazul separarii.
se poate si sa cumparati o cota cu bani proprii si restul in devalmasie.
adica sa scrieti in actl de vanzare cumparare provenienta banilor, atata suma provine din vanzarea bunului propriu reprezentand 3/4 din casa si restul din fonduri comune ale sotilor. Bunul va trece prin partaj, dar e mai simplu de dovedit cu cat ati contribuit dvs.
as zice sa mergeti la un avocat sa va sfatuiasca sau chiar si la notar la o consultatie sa vedeti ce variante sunt.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am primit de la parintii mei prin contract de donatie ... Debby Debby Buna ziua, Am primit de la parintii mei prin contract de donatie un aparatament inainte de casatorie. Acum sunt casatorita si intentionam sa vindem ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)