Sant un batran in varsta , nu ma mai pot descurca singur si vin la dumneavoastra cu urmatoarea intrebare: pot sa vand partea ce mi se cuvine din apartamentul ce il detin fiului meu care ma ingrijeste,chiar daca ceilalti doi fii nu sunt de acord. Mentionez ca dupa decesul sotiei mele am facut dezbaterea succesoriala unde eu am jumatate plus un sfert din apartament,iar cei treicopii cate un sfert din cealalta jumatate si daca raspunsul este da, va rog sami spuneti cum sa prucedez. Va multumesc.
Pute-ti vinde fara probleme ce va apartine. Numai ca trebuie sa aveti grija ca acum mai nou tot ce se vinde prin contract la notariat se plateste prin banca ...poate mai degraba act de donatie , intrebati un notar cel mai bine.
In baza certificatului de mostenitor puteti vinde partea dvs.din apartament cui vreti,inclusiv unui descendent,vanzarea trebuie sa fie pur si simplu, fara rezerva uzufructului,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere,deoarece,in astfel de cazuri va fi considerata donatie deghizata si, va putea fi atacata prin actiune in reductiune ptr. partea care incalca rezerva succesorala.[Art.1091(4) si art.1092-1097 NCC.]
Potrivit Art.1225 alin.1, Noul Cod Civil, „obiectul contractului de donație îl reprezintă operaţiunea juridică, precum vânzarea, locaţiunea, împrumutul şi altele asemenea”.
In general, donaţiile deghizate sunt valabile, simulaţia nefiind, în principiu, sancţionată cu nulitatea. Dacă însă deghizarea este frauduloasă, contractul este nul.
Deci daca se respecta cotitatea disponibila, donatia este sustenabila din punct de vedere juridic.
Doriti sa vindeti apartamentul si sa obtineti niste bani cu care sa va intretineti? Sau doriti sa va intretina acel copil si sa ii dati la schimbul intretinerii apartamentul?
In primul caz e vanzare, in al doilea e intretinere.