avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Conditiile de a deveni Agent de asigurare persoana ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Conditiile de a deveni Agent de asigurare persoana fizica legat de un broker.

Buna ziua, as dori sa aflu urmatoarea informatie, in conditiile legii fiscale din anul 2009:
- O societate de intermediere in asigurari ce are incheiat un contract de comision cu o persoana fizica agent de asigurare poate sa ii plateasca agentului un comision (si implicit sa achite la stat 10 % impozit retinut la sursa pentru acel comision) la incheierea unei asigurari daca Agentul persoana fizica nu s-a inregistrat la finante si nu are un cod de identificare fiscala?
A cui obligatie este inregistrarea Contractului de agent la finante? A societatii sau a agentului persoana fizica?

Cel mai recent răspuns: nicolas1967 , utilizator 12:50, 10 Februarie 2016
Ma aflu in urmatoarea situatie, Am o societate de intermedieri asigurari. In 2009 am incheiat un contract de comision cu o persoana fizica pt incheierea de asigurari. In aceasta faza a incheiat cateva asigurari. Urma sa faca inregistrarea la finante pentru a i se emite codul de inregistrare fiscala ca si PFI si eu sa-i pot oferi comisionul... Nu s-a inregistrat insa la finante si dupa 2 luni a infiintat SRL cu obiect de activitate Agent de asigurare. Astfel din acel moment am reglat plata comisionului, el emitand mereu facturi aferente platilor de comision si a lucrat aproximativ un an pana in 2010.
A fost insa depistat ca el nu a inregistrat nici o factura de comision si a intrat in urmarire penala pentru evaziune. Am fost citat ca martor, in calitate de director al societatii de intermediere, de o d-na procuror la o confruntare. Agentul acum insa afirma ca nu recunoaste ca a lucrat cu contract de colaborare pe SRL, nu recunoaste ca a semnat si stampilat contractul si nici facturile spunand ca au fost facute fara stirea lui poate de secretarele lui din birou sau chiar a afirmat ca mi-a trimis mie stampila prin posta odata ca i-am spus ca am nevoie de ea... numai minciuni..
El acum afirma doar ca recunoaste ca a lucrat, dar stia ca lucreaza ca si Agent persoana fizica si societatea de intermediere trebuia sa-l inregistreze la finante si sa-i plateasca impozitul prin retinere la sursa.... El stia ca doar trebuie sa primeasca comision si in rest nu are nimic de facut....
Procuroarea in necunostinta de legislatia fiscala... spune ca si ea crede ca el are dreptate si firma mea trebuia sa-i plateasca impozitul conform primului contract de agent incheiat....
Daca eu cunosc altceva ... sa ii aduc clar legea sa o vada ea... altfel, contractul de agent pe SRL incheiat ulterior si pe care el nu il recunoaste, cu toate facturile..., nu il ia in considerare, pentru ca primul contract a fost cel in care el trebuia sa lucreze ca persoana fizica... si societatea mea trebuia sa-l inregistreze fiscal, sa-i dea comision si sa-i plateasca impozitul prin retinere la sursa.
Sunt socat de ce se intampla, mai ales ca intre timp individul are o condamnare un an si jumatate cu suspendare pentru ca nu a predat incasari de vreo 3 mld la o societate de asigurari si procuroarea mi-a pus in vedere de 3 ori cu un ton imperativ ca omul asta daca intra acum vinovat de evaziune, va face puscarie cu executare! I-am transmis ca imi pare rau, dar nu vad ce vina am eu sa se considere pe nedrept ca eu as fi vinovat de toata evaziunea lui...
In fine, am nevoie doar sa gasesc legea care prevede ca nu eram obligat ca si societate sa-l inregistrez fiscal pe agent si nu puteam sa-i ofer comision si sa-i retin impozitul 10 % sub nici o forma daca el nu se ocupa sa se inregistreze fiscal.

Multumesc anticipat pentru orice informatie legata de aceasta speta.

Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2016
nicolas1967, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comision b.stefan78 b.stefan78 Eu, persoana fizica, am incheiat cu o societate comerciala (srl) un contract de comision in care figureaza o suma fixa ,reprezentand comisionul meu ... (vezi toată discuția)
Contract de agent karissa karissa se poate incheia contract de agent de intermediere pentru alte activitati decat cele din domeniul asigurarilor? (vezi toată discuția)
Contract de parteneriat magyari magyari Am o firma, de aproximativ 3 luni, domeniu de activitate prestari servicii. In afara de firma, am si locul meu de munca, din care practic traiesc in momentul ... (vezi toată discuția)