avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordarea tichetelor de masa in cazul recuperarii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordarea tichetelor de masa in cazul recuperarii orelor suplimentare

avem urmatoarea situatie:
in luna ianuarie norma grafica lunara este de 176 ore,/23 zile lucratoare , salariatul care lucreaza in ture de 12/24 efectueaza un numar de 216 ore un numar de 48 ore suplimentare, pe care angajatul le va recupera in luna februarie . Va rog sa-mi spuneti daca in luna februarie angajatul va avea dreptul la toate tichetele de masa aferente chiar daca pentru un numar de 48 ore/6 zile acesta este in recuperari.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:08, 10 Februarie 2016
In cazul salariaților a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 8 ore - în regim de tură, numărul de zile pentru care se acordă tichete de masă se determină prin împarțirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru în unitatea angajatorului la durata normală a timpului de muncă de 8 ore. Fracțiile rezultate din calcul se consideră zi de prezență la lucru, cu condiția ca totalul zilelor rezultate să nu depăşească numărul de zile lucrătoare stabilite conform Normelor de aplicare a Legii nr.142/1998, art.13.

De asemenea, în cazul în care salariatul utilizează într-o lună un număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile lucrate stabilite conform Normelor, iar angajatorul nu a încasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate şi necuvenite, angajatorul va acorda acestuia pentru luna următoare un număr de tichete de masă egal cu numărul de zile lucrătoare, diminuat cu numărul de tichete acordate pentru luna anterioară şi necuvenite (art.16 alin.2 din Norme).
multumesc pentru raspuns insa totusi am o nelamurire:
in Norme la art. 10 zice clar:
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz. in sensul prezentelor norme, nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare ori de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Salariatul de fapt nu este prezent la locul de munca insa este retribuit pentru norma intreaga. fiind in recuperarea orelor suplimentare.
intrebarea mea de fapt este daca pentru orele recuperare va primi tichete de masa in luna in care recupereaza orele suplimentare?
Nu inteleg de ce sunt 23 zile lucratoare in luna ianuarie? Nu sunt 20?
Intrebarea mea de fapt este daca pentru orele recuperare va primi tichete de masa in luna in care recupereaza orele suplimentare?


Da, va beneficia de tichete de masa.

Sunt 20 de zile lucratoare pentru ianuarie 2016.
Stiu ca in luna ianuarie 2016 sunt 20 zile lucratoare, in situatia prezentata nu faceam referire la o anumita luna am flosotit-o doar ca sa prezint situatia.
Rog doar sa imi raspundeti , ce anume pot folosi?
pentru a convinge angajatorul ca are obligatia de a acorda tichete de masa si pentru zilele in care salariatul recupereaza ore suplimentare. Cu toate ca am invocat prevederile Normelor de aplicare din 2015 , angajatorul sustine in continuarie ca nu este legal a le acorda.

Alte discuții în legătură

Zile libere date de guvern Emilia Nastasa Emilia Nastasa Lucrez într o societate la Tura. Dacă lucrez de Crăciun, 1,2 ianuarie, etc și în luna respectiva eu nu primesc bon de masa pe ziua festiva dar când îmi ... (vezi toată discuția)
Mod calcul nr tichete masa pt lucru in ture - an 2015 mamica2008 mamica2008 Rog opinie, ref modificari ian 2015 privind Tichetele de masa prin HG 23/2015 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998. Pentru angajati cu ... (vezi toată discuția)
Buna seara. va rog sa imi raspundeti: 1. daca se lucreaza in ... PaulaArdelean34 PaulaArdelean34 Buna seara. Va rog sa imi raspundeti: 1. daca se lucreaza in zilele de sarbatoare legala, (lucreaza 10 ore) calculul este ok? 2230 salar brut / 160 ore ... (vezi toată discuția)