avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recalculare pensie alimentara

buna seara
Eu am divortat in 2011 si de atunci fostul sot imi plateste o pensie lunara fixa de 550 lei pentru 2 copii. Zilele trecute am avut surpriza sa gasesc in posta o instiintare prin care mi se comunica ca el doreste recalcularea pensiei deoarece i se pare ca plateste cam mult.Mentionez faptul ca de cand am divortat eu nu am cerut niciodata majorarea pensiei(desi salarul minim pe economie a tot crescut) si nici el nu s-a deranjat sa caute copiii vreodata.
Din ce am inteles eu din citatie am termen de 25 de zile, de la primirea acesteia, sa depun o intampinare.
As dori va rog niste sfaturi despre modul cum sa formulez intampinarea si ce legi sunt in favoarea copiilor deoarece este clar ca nu sunt de acord cu cererea fostului.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:21, 10 Februarie 2016
Indiferent ce veți scrie în întâmpinare, dacă salariul lunar net al fostului soț a scăzut, și pensia de întreținere pentru copii va fi diminuată conform legii.

Salariul minim net pe economie este de 777 lei.
Pentru 2 copii 777 ori 33% = 256 lei.

Dacă va fi recalculată după minimul pe economie, pensia copiilor practic se va înjumătăți. Dacă este salariat, va fi recalculată după adeverința de salariu depusă la dosar.

Art. 529 din Noul Cod Civil = Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
În întâmpinare, veţi cere ca pensia să se stabilească în cuantum de 33% din venitil său net lunar, dar nu mai puţin decât 33% din venitul minim pe economie.
Aşa cum vi s-a răspuns, nu puteţi negocia pensia alimentară, singurul lucru ce-l puteţi face este să cereţi prin instanţă veniturile sale declarate la ANAF- poate are firmă sau poate are imobile date în chirie. Dacă le are la negru, nu rezolvaţi nimic.
Este necesar să accentuaţi acel "nu mai puţin de 33% din venitul minim net pe economie" că sunt cazuri în care anumiţi plătitori de pensie alimentară, după obţinerea sentinţei, s-au angajat doar part-time, adică pe 2 ore zilnic şi au virat copiilor 33% din venitul pe 2 ore, adică 64 de lei, perfect legal.
Pensia de 550 a fost stabilita de instanta sau asa v-ati inteles si instanta a consemnat ? Cum a motivat omul cererea? i s-a schimbat salariul, nu mai lucreaza ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Adrian22hma Adrian22hma Buna am o intrebare.Am divortat in Spania si acum traiesc in Romanía ,in Spania plateam pensie alimentara pentru un copil 250€ CE se trebuie sa FAC in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Denireb Denireb Buna ziua! As dori sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara (vezi toată discuția)
Pensia alimentara ContSters352365 ContSters352365 Am un copil rezultat in urma căsătoriei cu fostul soț, a-s dori sa stiu ce sa intampla cu pensia alimentara in cazul in care el are cel de-al doilea copil, ... (vezi toată discuția)