avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract perioada determinata

Buna ziua!

As avea nevoie de un raspuns care sa fie exemplificat si prin acel articol din codul muncii care se refera la urmatoarea situatie. Am fost angajata pe o perioada de 20 de luni in cadrul administratiei locale a judetului. In urma restructurarilor anuntate, departamentul la care lucrez trebuie sa renunte la 2 angajati din 5. Intrebarea mea pt dvs este daca eu sunt pe postul unei colege care este in concediu de materinate, iar perioada de 20 de luni pe care am fost angajata, nu s-a terminat, angajatorul poate renunta la serviciile mele? este legal avand in vedere ca postul ei nu poate fi restructurat cat ea este in concediu de maternitate?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:16, 12 August 2009
Faptul ca aveti contract pe durata determinata nu insemana ca societatea nu are dreptul sa va concedieze inainte de exprirarea conrtactului, legea nu interzice nicaieri aceasta posibilitate.

Salariatei care este in concediu de maternitate sau CCC nu i se poate inceta contractul de munca, acesta ramane in vigoare desi suspendat pana la revenirea ei la serviciu.
Dar aceasta interdictie nu inseamna ca nu i se poate desfiinta postul urman ca la data revenirii ei la serviciu in urma desfiintarii postului sa fie si ea concdeiata.

avnd in veder ca aceste 2 situatii nu sunt expres interzise de lege (deci nu avem un articol care sa impuna astfel de limitari), atunci insemana ca ele sunt permise .
Va multumesc pentru raspuns!
Foarte bine expus grace_r. =D>

Pe perioada suspendarii nu poate inceta contractul dar, postul poate fi desfiintat. Deoarece prin desfiintarea unui post nu se are in vedere persoana (ii desfiintez postul pentru ca nu imi mai place persoana ...) ci, doar postul, nu-i asa.........B-)
Exista si aceasta posibilitate de a inceta c.i.m. pe perioada suspendarii , dar numai in cazul in care societatea este in reorganizare judiciara sau in faliment.

P.S.
chiar am vazut la cineva o hotarare judecatoreasca prin care s-a desfiintat postul pe perioada suspendarii ... prima instanta a respins contestatia , urmand sa se pronunte instanta de recurs asupra recursului formulat.
offtopic:

Continui discutia de principiu,
Mai exista niste prevederi on OUG 96/2003 pentru situatii de concediere a mamelor in CIC, gravide, despre care nu am auzit nicaieri ca se intampla - avizarea consultativa de catre ITM a acestor concedieri

Ma gandesc ca acest aviz al ITM este util si pt persoanele concediate dar si pentru angajatorii care concediaza o femeie gravida pentru abateri disciplinare.

Art. 24. - (1) Angajatorul care a încetat raportul de muncă sau de serviciu cu o salariată prevăzută la art. 21 are obligaţia ca, în termen de 7 zile de la data comunicării acestei decizii în scris către salariată, să transmită o copie a acestui document sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor din unitate, precum şi inspectoratului teritorial de muncă ori, după caz, Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
(2) Copia deciziei se însoţeşte de copiile documentelor justificative pentru măsura luată.
Art. 25. - (1) Inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea angajatorul sau, după caz, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în termen de 7 zile de la data primirii deciziei prevăzute la art. 23, are obligaţia să emită aviz consultativ corespunzător situaţiei constatate.
(2) Inspectoratul teritorial de muncă sau, după caz, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va transmite avizul angajatorului, angajatei, precum şi sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor din unitate.

Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.

Alte discuții în legătură

Intrebare Szegedi Szegedi Buna seara, sunt insarcinata in luna a 3-a iar firma la care lucrez de aproape 3 ani se muta in alt oras.Pot sa cer sa ma trimite in somaj? Daca sunt somera ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca pe perioada determinata daniel.bagacian daniel.bagacian Buna ziua, am avut contract de munca pe perioada determinata (3 contracte succesive, care au insumat 2 ani). La incetarea celui de-al treilea contract, am ... (vezi toată discuția)
Conventie civila ContSters96325 ContSters96325 Buna ziua.As dori sa stiu in cazul in care as avea in loc de contract o conventie civila ce drepturi as avea......in cazul in care ar dori cineva sa ma dea ... (vezi toată discuția)