Potrivit dispozitilor art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 5/1999 prin care au fost adoptate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind tichetele de masa, acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma de tichete de masa se stabileste prin dispozitiile contractului colectiv de munca, tinandu-se cont de toate elementele specfice unitatii respective.
Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru angajator, in forma in care a fost incheiat si inregistrat la organul competent, angajatorul neputand deroga in mod unilateral de la aceste dispozitii, asa cum rezulta din dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca – republicata.
Pentru a putea suspenda acordarea de tichete de masa, respectiv pentru a diminua valoarea acestora ori numarul de beneficiari, este necesara o modificare a contractului colectiv de munca, prin acordul partilor. Acest lucru rezulta din dispozitiile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 130/1996 – republicata. Astfel, trebuie sa modificati contractul in sensul in care, acordarea de tichete de masa va fi suspendata pe perioada in care societatea se gaseste in dificultati de natura financiara, concretizate in scaderea cifrei de afaceri, lipsa comenzilor etc.
O alta posibilitate pe care o aveti la dispozitie pentru suspendarea clauzei privind acordarea de tichete de masa este data de dispozitiile art. 246 din Codul muncii. Astfel, aplicarea contractului colectiv de munca (respectiv a unor clauze ale acestuia), poate fi suspendata prin acordul de vointa al partilor. Atentie! Suspendarea va trebui notificata in termen de 5 zile organului la care a fost inregistrat contractul colectiv de munca, asa cum stabileste art. 33 alin. (4) din Legea nr. 130/1996 – republicata.
ITM-ul controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege.
Prin urmare, are acest drept.
Am si eu o problema :
In legatura cu suspendarea de drept a contractului de munca- incapacitate temporara de munca si celelalte.
Un salariat are 5 zile concediu medical.
ITM imi cere decizie de suspendare si de incetare a suspendarii.
Eu citisem undeva, tot prin legislatia lor, daca nu ma insel Legea 130, ca atunci cind intreruperea raporturilor de munca survine de drept ca urmare a prevederilor unui act normativ, nu mai este necesara nici o decizie.
Cine imi poate spune daca am dreptate sau nu si care este textul de lege?
Va multumesc!
Cf decretului 92/1976 in acrnetuil de munca se inscriu taotae modificarile, deci inclusiv suspendarea CIM:
Art. 6. - (1) Modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, se inscriu in acesta in termen de 15 zile de la data producerii lor.
Deci au baza legala pentru ce v-au solicitat.
Cu toate astea in practica nu am mai vazut sa se impuna inscrierea suspendarii CIM pentru un CM de 5 zile :O
Ce ar insemna sa se inregistreze atate concedii medicale in cartea de munca... daca ai o societate cu 2-3000 de angajati si sute de concedii medicale...
Mie personal nu mi se parea ca are vreo utilitate aceasta inregistrare, si lipsa ei nu prejudiciaza pe nimeni.
Dar daca ari dat peste un functionar ITM atat de constiincios, poate mergeti la altul cu vechime mai mare in meserie care este constient ca astfel de inregistrari nu ajuta cu nimic si nu stiu cate societati le fac :))