avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Raspundere daune partea comuna asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Raspundere daune partea comuna asociatie de proprietari

Buna ziua,
Sunt presedinte de asociatie de proprietari si asi dorii o parere juridica .
Am un proprietar care sta la etajul 4 si in vara anului trecut a facut reparatia acoperisului in regim propriu fara acordul asociatiei si fara instiintarea acesteia .
Pana aici toate bune si frumoase , dar am un alt proprietar de la etajul 4 din aceeasi scara situat pe partea cu accesul la acoperis care acuza faptul ca in urma lucrarilor efectuate de vecin are infiltratii la acoperisul dansei .
Asi vrea o parere juridica cum trebuie procedat in acest caz , cel care mi-a facut sesizarea cere repararea acoperisului sa il faca proprietarul care a efectuat lucrare in regim propriu deoarece el ar fii stricat acoperisul .Accesul se face pe partea reclamantului dar lucrarea este la coloana opusa si infiltrarea este pe la mijlocul apartamentului cu acces pe acopperis .
Cum sa procedez la recuperarea reparatiei pe care o voi efectua cu o firma autorizata ??? O imput celui acuzat sau pot prin decizie sa repartizez banii din fondul de penalitatii sau fondul de reparatii??? Cel acuzat nu vrea sub nicio forma sa plateasca , am raspunsul in scris.

Va multumescanticipat.

Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 00:04, 13 Februarie 2016
In situatia expusa,chiar daca proprietarul care a executat reparatie aferent apartament-dar fara acordul asociatiei,fara forme legale,fara garantie,urmeaza ca dv in calitate de presedinte sa aplicati disp L nr 230/2007

Art. 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.



Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
In comitetul executiv decideti cine si cat va suporta costurile reparatiei terasei.
Daca stabiliti o suma pentru proprietarul care a reparat in regie proprie, stricand hidroizolatia vecinului, i-o puneti pe lista de intretinere, in felul acesta creandu-i o obligatie de plata.
Daca nu vrea sa plateasca acea suma, ea se va transforma in restanta si va putea fi penalizata.
Dupa 90 zile de neplata il puteti actiona in judecata, daca suma este importanta.

Aveti grija sa aveti destule dovezi ca paguba a fost determinata de acesta.
Avand in vedere ca un proprietar a reparat terasa (partial inteleg) din banii sai, fara a cere nimic asocitatiei, acestui om ar trebui sa i se multumeasca. Faptul ca atunci cand a reparat acea bucata de terasa ar fi afectat alta bucata, este greu de probat. Omul a reparat pentru ca i se infiltra apa in casa si nu cred ca a facut-o cu intentia de a strica terasa vecinului. Daca nu reparat anul trecut terasa de deasupra sa, poate ca anul acesta ar fi avut infiltratii atat el cat si vecinul ce reclama acum. Terasa oricum se degrada trepatat si deasupra celorlalti.
Asa ca eu va sugerez sa luati in consideratie sesizarea vecinului facuta acum precum ca i se infiltreaza apa in casa. Administartoruol, membrii comitetului sa verifice daca se infiltreaza apa. Daca terasa necesita reparatie, prevedeti cu aproximatie cheltuiala in BVC si la vara, cand va fi cald, reparati terasa firesc normal fara a mai cauta vinovati. Repartizati cheltuiala pe toti proprietarii conform cotei indivize (proportional cu SU a fiecarui apartament). Incuiati apoi intrarea ope bloc, sa nu mai aiba nimeni acces la terasa si sa se mai apuce vreunul de reparatii fara stirea asociatiei.
adi0374 a scris:

Sunt presedinte de asociatie de proprietari (...). un proprietar (...) in vara anului trecut a facut reparatia acoperisului (...) fara acordul asociatiei si fara instiintarea acesteia .
Pana aici toate bune si frumoase


Daca nu se intampla nimic atunci toate erau toate bune si frumoase!

Poate proprietarul este vinovat ca si-a reparat prin forte proprii terasa din dreptul lui, dar asociatia de ce nu s-a implicat in reparatie? Trebuie facuta o expertiza tehnica pentru a se demonstra ca lucrarea nu a fost executata corespunzator. Mai degraba discutati amiabil cu impricinatul ca reparatia sa fie facuta de executant, bineinteles daca a folosit vreo firma autorizata si i-a acordat garantie de cel putin un an.



Nu merge pe spuse. Trebuie sa dovediti ca sa puteti imputa. Deci expertiza si bani si proces si ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face, în asemenea situație ? Tory79 Tory79 Bună ziua! Recent am achiziționat (octombrie 2018) un apartament la etajul 4 din 4 . Din cele 4 apartamente, numai 3 au acoperiș, inclusiv al meu. ... (vezi toată discuția)
Judecata acoperis bloc DraglaGabriel DraglaGabriel Buna Ziua, Am o problema cu vecinul de la ultimul etaj, domnul s-a trezit de o luna sa reparam acoperisul, cei de pe casa scarii au hotarat ca prima oara se ... (vezi toată discuția)
Reparatie terasa bloc Cristina_Silivestru Cristina_Silivestru Buna ziua, de curand mi-am luat un apartament la etajul 4 dintr-un bloc cu 4 etaje, cu acoperis facut de fostii proprietari. In primul an n-am avut nicio ... (vezi toată discuția)