avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajament-clauza de fidelitate sau confidentialitate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajament-clauza de fidelitate sau confidentialitate?

Va rog frumos sa ma lamuriti! In 2013, am semnat un angajament: ma angajez sa respect pe toata durata colaborarii si 5 ani dupa incetarea sau semnarea angajamentului:
1. sa pastrez cu strictete secretele de serviciu
2. sa nu prestez nici un tip de serviciu, cu nicio firma cu care acesta are contracte de colaborare, sau orice tip de conventie scrisa sau verbala fara aprobarea scrisa a acestuia;
3. sa nu colaborez indiferent care imi va fi statutul: fie ca angajat al altei societati, fie ca pf, sau asociat;
In cazul in care voi incalca toate aceste prevederi voi suporta prejudiciile materiale, morale si voi raspunde disciplinar, material, civil sau penal.

Vreau sa va intreb:
1. este legal acest angajament; are vreo putere juridica?
( atunci aveam un pf cand am semnat; apoi la cateva luni am inchis pf si nu am mai lucrat cu el si in 2015 m-a angajat cu contract de munca);
2. Acum vrea sa-mi inchida cartea de munca fara motiv; iar persoana care ii dadea lui de munca vrea sa ma angajeze pe mine.
3. Anul trecut am avut la inceputul anului multe ore suplimentare. Mi-a platit. Intrebarea mea este daca trebuie sa-mi dea si liber.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 12 Februarie 2016
1. Primul punct este corect. Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.(art.26 alin1. C.mun.)

2. Al doilea punct nu este valabil , intrucat pentru a fi valabila clauza de neconcurenta, trebuie inserate cumulativ urmatoarele aspecte:
- în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare
- perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

3. Daca v-au achitat orele suplimentare , atunci nu se mai acorda liber platit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze contractuale utilizator86 utilizator86 Angajatorul ma pune sa semnez din nou un nou angajament. Vi-l redau si as dori sa-mi spuneti daca in caz ca incetez ulterior activitatea la el ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)
Clauze malice malice Poate o firma sa-mi interzica dreptul de a profesa dupa programul de lucru si in timpul liber pe durata CIM ,in acelasi domeniu in care sunt angajat la firma ... (vezi toată discuția)