avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nevoie urgenta de un sfat !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nevoie urgenta de un sfat !

Buna ziua ,
Am lucrat timp de 2 ani la o companie . Fiind cunostinte (locuiam in zona) , la inceputul colaborarii am rugat patronul sa imi inmaneze contractul de munca sa il semnez.. acesta m-a tot amanat, acest lucru a tot urmat timp de cateva luni. In decembrie 2015 , dupa 2 ani , mi-am dat demisia cerand un contract de munca incheiat , fiindu-mi necesar la urmatorul loc de munca , si cred ca era normal sa il primesc indiferent de situatie. Acesta din nou m-a tot amanat.. Am trimis mail la I T M , in urma sesizarii mele a avut loc un control la sediul firmei , iar dp 1 saptamana de la acel control , patronul firmei m-a contactat pentru a-mi spune sa vin sa semnez contractul ca altfel el primeste amenda. Am refuzat , iar acum el insista ba chiar imi ofera si bani . Intrebarea mea este :
Eu mi-am dat demisia pe 16 decembrie . Sesizarea la ITM am facut-o pe 19 decembrie , controlul a avut loc , cu aproximatie pe 20 ianuarie . Peste 3 zile el trebuie sa se prezinte la sediul ITM cu contracul meu de munca semnat sau nu. Daca eu semnez acum contractul de munca , ITM ma poate sanctiona pe mine?
Am mare nevoie de ajutor ,va rog !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 13 Februarie 2016
Da, ITM-ul poate sanctiona atat angajtorul, cat si angajatul pentru "munca la negru".

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.
nu a fost munca la negru. am fost inregistrat , mi s-au platit taxele etc. nu exista contractul de munca fizic semnat. nici cel de inceput si nici cel de incheiere.
Este vorba totusi despre "munca la negru", daca nu ati semnat c.i.m. si chiar daca vi s-au platit taxele.

Munca se presteaza in baza unui c.i.m. .
am inteles si va multumesc din suflet.
mai am o singura intrebare. sa semnez sau nu acel contract ? patronul ma tot suna , luni trebuie sa se prezinte la itm . sau imi poate falsifica semnatura ?
Puteti semna acel c.i.m. , cu toate ca exista si posibilitatea ca altcineva sa semneze in locul dvs, astfel incat ITM-ul sa vada ca exista c.i.m. semnat de amble parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim semnat doar de angajator - in fapt, persoana a fost la lucru si pontata ca atare Maran Corina Maran Corina Buna ziua, Am avut 6 controale ITM in anul 2015, peste care am trecut cu bine. Acum, am un necaz mare. 1. Societatea \"X\" a incheiat contract cu \"z\" ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca cu angajatorul silviu35 silviu35 CONTRACTUL se poate incheia fara o fisa medicala de catre angajator. (vezi toată discuția)
Recuperare bani pe zilele muncite xtreme27 xtreme27 Salut. Am lucrat la un patron care are firma de constructii pentru 3 zile. Din motive personale nu am mai mers la el deoarece am aflat de la alte persoane ca ... (vezi toată discuția)