avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul pentru cresterea copilului

Buna ziua.Referitor la concediul pentru cresterea copilului va rog sa-mi spuneti daca eu sau sotul pot beneficia de acesta in situatiile urmatoare:Eu sunt insarcinata in 7 saptamani,angajata de 2 luni cu contract de munca norma intreaga,iar la momentul nasterii voi avea 11 luni de cotizare.
Sotul este angajat de mai multa vreme,numai ca la momentul nasterii din ultimile 12 luni de angajare/cotizare 4 sau 5 luni a fost angajat numai cu 2 ore/zi di notive financiare ale societati unde lucreaza,din luna mai 2016 contractul va reveni la 8 ore/zi iar la momentu nasterii respectiv luna septembrie va fi angajat cu norma intreaga.In care din cele doua situatii putem cere concediul pentru cresterea copilului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corrry , utilizator 15:28, 13 Februarie 2016
Corrry

1. Care este data prezumata a nasterii si care este data de incepere a activitatii dvs.?

2. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca , norma intreaga sau timp partial. Asa ceva, rezulta din interpretarea art.2 alin.1 din OUG 111/2010.

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Data aproximativa a nasterii este 30.09.2016,iar contractul de munca este semnat pe 12.11.2015.
1. - Daca nasterea copilului are loc in septembrie 216 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt octombrie 2015 - septembrie 2016.
- Ce statut ati avut in luna octombrie 2015?

2. Daca nu veti putea beneficia dvs. de CCC poate beneficia tatal copilului.

3. - Tatal copilului poate solicita direct (fara sa intre in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
In octombrie 2015 eram in cautarea unui loc de munca,muncisem pana in luna septembrie la o societate care si-a sistat activitatea.
Sa inteleg ca sotul poate cere CCC chiar daca in cele 12 luni,4 din acestea sunt doar cu 2 ore/zi,sau poate primi stimulentul de insertie de 500 lei fara a intra in CCC.
Va Multumesc!
1. Daca tatal copilului a lucrat in cele 12 luni eligibile nu conteaza ca a lucrat cu 8 ore pe zi sau mai putin.

2. Poate solicita fie sa intre in CCC fie sa beneficieze de stimulentul de insertie.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie crestere copil? sabina-elena sabina-elena Buna ziua. Am lucrat cu ctr de munca in perioada 2008-17.09.2012 (norma normala de 8 ore), apoi octombrie 2012 nu am fost angajata nicaieri, iar din noiembrie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil annk07 annk07 Buna ziua, In momentul de fata sunt insarcinata in 6 luni, urmand ca prin octombrie, inceputul lunii noiembrie sa nasc. Vreau sa ma inscriu la ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie carla2 carla2 Buna ziua! Am o nelamurire privind stimulentul de insertie. Am nascut pe 20 august, eu nu lucrez iar sotul meu va implini 1 an de munca abia in martie ... (vezi toată discuția)