avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata salariului cu cardul, un abuz!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata salariului cu cardul, un abuz!

Vreau sa aduc in discutie plata unor drepturi si in special a celor salariale prin intermediul bancilor, respectiv prin cont bancar cu/fara card atasat. Astfel se ajunge la micsorarea drepturilor salariale ale persoanei, fara a se tine cont de consimtamantul acesteia. Titularii cardurilor nu pot folosi si dispune de drepturile lor salariale in orice situatie, un motiv des intalnit fiind limitarea zilnica a retragerilor sumelor de bani al caror plafon este stabilit de banca. Si astfel se ajunge la incalcarea art. 44 alin. (1) din Constitutie, potrivit caruia dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului sunt garantate. Chiar daca unii ar spune ca drepturile salariale nu sunt drepturi reale, in jurisprudenta CEDO acestea sunt asimilate cu bunuri. Pe de alta parte, in prevederile art. 1 paragraful 1 din primul Protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, se spune : ,,Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de prevederile generale ale dreptului international.” Deci legiuitorul nu poate limita un drept, decat doar pentru un interes de utilitate publica, si nu-i cazul, e vorba de un interes privat. In final, intrebarile : care instanta este competenta sa fie sesizata si prin hotararea pe care o va da sa oblige angajatorul sa-mi plateasca salariul/sporurile/diurnele pe stat de plata? Cauza va fi judecata ca un litigiu de munca? Suntem un grup de angajati, in cazul unui proces colectiv am beneficia de ceva avantaje? Cate cai de atac vor avea partile? Apel? Sau apel si recurs? As avea sanse fara a fi asistat de un avocat? Observatie: In titlu am vrut sa scriu card, pe cine poate corecta, il rog sa o faca!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
ContSters381555, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters381555 , utilizator 17:33, 13 Februarie 2016
Art.166 alin.2 C.mun. : Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.

Prin urmare, plata salariulu prin card este o posibilitate si nu o obligatie.

Impotriva hotararii primei instante - fiind vorba despre un litigiu de munca - se poate exercita numai calea de atac a apelului.

Nimeni nu va poate spune ce sanse aveti intr-un astfel de litigiu, chiar daca aveti sau nu angajat un avocat.
Multumesc, inclusiv pt. corectura! Sa traduc: 1.Este litigiu de munca. 2.Deci instanta de fond este tribunalul. Competenta in judecarea apelului este curtea de apel. Mai departe: ,,plata salariulu prin card este o posibilitate" si continui eu ,,de care beneficiezi fara a ti se cere consimtamantul", uneori si banca iti este aleasa de angajator. Despre sanse, ce sa zic?! Traim in Romania... Voi sugera colegilor o echipa, de doi-trei avocati, fiecare specializat pe un domeniu.
Astept in continuare pareri!
Intr-adevar, prma instanta este Tribunalul, iar apelul se judeca de catre Curtea de Apel.

"Angajatorul nu poate dispune efectuarea plăţii salariului prin card fără acordul salariatului. Soluţia este justificată de împrejurarea că plata prin card implică reducerea sumei încasate efectiv de către salariat, datorită reţinerii unui comision de către bancă". (Ion Traian Stefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. II, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 141)

Am citit citatul, va multumesc! Este un articol bine documentat in revista Legislatia muncii, aproape ca mi l-am insusit, il gasiti usor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare garantie alfonso alfonso am lucrat la o firma in bucuresti din 2007 pana in 2009,la care am fost obligati sa semnam cateva documente bancare, prin care ne dadem acordul sa se opreasca ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua si HRISTOS A INVIAT! Doresc sa aflu ce taxe trebuie platite in cazul in care un angajat al unei societati face o plangere la Tribunal (in cazul meu ... (vezi toată discuția)
Plata salariilor AliceS AliceS In ce masura angajatorul, alegandu-si forma si metodele care ii sunt convenabile din punct de vedere financiar ( de ex. o banca preferentiala) poate vira toate ... (vezi toată discuția)