avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Balcon parter
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Balcon parter

Buna ziua,

Va solicit sfatul juridic pentru urmatoarea situatie:
la parterul unui bloc cu 4 etaj, proprietarul doreste sa isi construiasca un balcon amplasat pe toata suprafata apartamentului sau de pe latura cladirii, cu motiv ca vrea sa-si intinda cateva rufe si sa aiba iesire atat din bucatarie, cat si sufragerie, cu toate ca balconul de deasupra este doar in dreptul bucatariei. Blocul are balcoane in zig-zag in sensul ca la etajul 2 e balcon lung (bucatarie si sufragerie), la 3 scurt (doar bucatarie), la 4 fiind scurt.
Cf. certificatului de urbanism, avand in vedere ca acel spatiu este proprietate comuna a tuturor, acesta trebuie sa ia si acordul vecinului de deasupra, insa acesta nu doreste sa si-l exprime avand in vedere neajunsurile provocate: igrasie, eventuale cheltuieli suplimentare pe care acesta sa le faca la apartamentul sau si care ar schimba estetica blocului etc.
Cel de la parter i-a trimis notificare prin executor judecatoresc sa se prezinte la notar sa-si exprime acordul. Apartamentul proprietarului de la parter are 3 camere si 2 bai si nu exista un motiv intemeiat pentru necesitatea reala a construirii acestuia. Exista insa acordul asociatiei de proprietari, membrii sai fiind insa de la alte scari, neimplicati direct in acest aspect.

Intrebarea se refera la faptul daca trebuie formulat un raspuns la aceasta notificare, iar in cazul in care nu se da niciun raspuns ce presupune din pdv legal acest lucru?

Astept cu interes raspunsul dvs.

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
SimonaI, utilizator
Cel mai recent răspuns: SimonaI , utilizator 12:35, 14 Februarie 2016
Notificarea prin executorul judecatoresc nu are rol de a va putea obliga pe dvs. sa faceti ce doreste vecinul.
Este ..un mod pompos, ”executor” in acest caz, de a va intimida, inducandu-va ideea de fapt deja implinit, ca o formalitate, ceea ce inseamna ca vrea sa va induca in eroare.
Relevant, important pt autorizatie , deci pt ca el sa fie in legalitate, este ”acordul vecinului de deasupra” , daca nu ar fi fost, ar fi construit pana acum.
Veti mai primi sfaturi specializate pe forum, cred ca puteti sa raspundeti notificarii prin refuzul acordului dvs in legatura cu cererea vecinului. Sau sa mergeti si sa refuzati, indiferent ce v-ar spune acolo.
Vecinul nu va poate obliga sa fiti de acord. Poate sa va cheme in judecata, si in urma unui proces, cu experti, probabil, instanta sa fie, sau sa nu fie de acord cu ce vrea el.
Dvs. ziceti asa:
..avand in vedere ca acel spatiu este proprietate comuna a tuturor, acesta trebuie sa ia si acordul vecinului de deasupra, insa acesta nu doreste sa si-l exprime avand in vedere neajunsurile provocate: igrasie, eventuale cheltuieli suplimentare...


Eu nu cred ca balconul de la parter incurca pe cineva.
Important in toata aceasta discutie este autorizatia de construire pe care o elibereaza autoritatea din primarie. Daca in autorizatie se cere acordul vecinului, da se poate impune acest lucru; daca vecinul nu vrea sa-si dea acordul pe motivele aratate de dvs. - mi se pare putin deplasat - ce igrasie, ce cheltuieli suplimentare tre' sa faca la apartamentul sau?

Aici pe forum a mai fost o discutie asemanatoare, insa vecinii erau scandalizati de faptul ca picaturile de apa care proveneau de undeva de sus, loveau acoperisul balconului (tabla) si produceau un zgomot insuportabil pentru vecinul de la etajul 1....

Aici este vorba ca oamenii nu judeca corect anumite lucruri in anumite inprejurari.
Lasati omul sa-si construiasca acel balcon (desigur daca are toate aprobarile de la autoritatea locala) si daca este nevoie de acordul dvs., nu mai stati pe ganduri si dati-ii concursul. Motivele invocate sunt de-a dreptul puerile...
SimonaI a scris:
Exista insa acordul asociatiei de proprietari, membrii sai fiind insa de la alte scari, neimplicati direct in acest aspect.

Poate din graba ati gresit spunand ca membrii asociatiei sunt de la alte scari. Membrii asociatiei sunt de la toate scarile din acea asociatie. Poate presedintele, membrii comitetului sa fie de la alte scari... dar membrii asociatiei sunt toti.
La subiect.
Analizati inca odata motivele ce le aveti sa nu va dati acordul pentru construirea acelui balcon. Nu este de inteles refuzul dumneavoastra atat timp cat nu cred ca un balcon construit la parter, cu proiect intocmit de specialisti... sa afecteze in rau pe vecinul de deasupra. Poate dimpotriva acel balcon de la parter va consolida si balconul de la etajul unu...
Totusi daca aveti motive serioase, nu va obliga nimeni sa va dati acordul. Daca vreti raspundeti la acea notificare sau nu. Cinstit ar fi sa-i raspundeti in scris ca nu sunteti de acord sa se construiasca acel balcon, eventual cu motive..
Probabil ca in urma refuzului dumneavoastra, vecinul va incerca sa obtina in instanta o hotarare care sa tina loc de acord. Ca judecatorul o sa-i dea o decizie favorabila sau nu, ramane de vazut.
Va sugerez totusi sa reanalizati situatia si daca nu va face rau acel balcon, dati-i acordul vecinului si ramaneti in relatii bune. Nu se stie niciodata cand o sa aveti si dumneavoastra nevoie de acordul vecinului sa va instalati centrala termica, sa faceti o imbunatatire a apartamentului, o modificare a unei instalatii...

Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
Adriantot, moderator

Eventualul neraspuns la notificare,coroborat cu neacordarea acordului pentru extindere balcon are drept consecinta,posibilitatea actionarii in instanta a proprietarului
Daca proprietarul de la etajul 1 poate sustine si proba neajunsurile,prejudiciile care ar putea survenii urmare executarii balconului extins,are dreptul sa isi sustina punctul de vedere atat la notar=raspuns la notificare cat si in instanta,daca proprietarul de la parter staruie in pretentia de a executa balcon extins
Va multumesc pentru raspunsurile dvs.

Motivele sunt intemeiate, avand in vedere ca balconul nu se construieste doar sub balconul de la etaj, ci se vrea si o extindere nejustificata si sub geamul sufrageriei de la etajul 1, creand probleme, depuneri masive de zapada, care poate sta acolo mult si bine si afecta prin infiltratii, umezeala la zidul apartamentului de la etaj si deci genera cheltuieli suplimentare ulterioare frecvente pentru reparatii etc.inchiderea accesului catre gradina aflata in fata blocului etc; de precizat ca acest proprietar de la parter a avut ani de zile firma fara ca insa sa intrebe pe nimeni de vreo aprobare.. ca asa se dadeau pe vremuri autorizatiile de constituire a firmelor, iar activitatea acesteia, zgomotul facut de clientii care intrau zilnic, deranjau toti vecinii din bloc; de asemenea, acesta refuzand de fiecare data la orice imbunatatire ce se dorea adusa in bloc: ex. zugravire, interfon etc.
intrebarea se referea la emiterea obligatorie a unui raspuns si daca neformularea vreunui raspuns poate fi interpretata in vreun fel din pdv legal?!
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
SimonaI, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa oblig vecinul sa isi repare balconul? Miliana2013 Miliana2013 Buna, Locuiesc intr-un apartament la parterul unui bloc. Vecinii de la etajul 1 au balcon la sufrageria lor, eu nu am. De fiecare data cand ploua sau ninge se ... (vezi toată discuția)
Inchidere balcon Ancaaaaaaa Ancaaaaaaa Buna ziua, Ma aflu in situatia in care vreau sa cumpar un apartament la parterul unui bloc nou direct de la dezvoltaror. Situatia este urmatoarea: receptia ... (vezi toată discuția)
Probleme infiltratii balcon iulia_ iulia_ buna ziua. am urmatoarea problema s locuiesc la penultimul etaj al unui bloc de 10 etaje. balconul de deasupra nu este inchis sau acoperit. de aceea cu timpul ... (vezi toată discuția)