avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara
Am urmatoarea problema:In anul 2013 mi-a murit sotia,ca bunuri comune avem un apartament,in luna ianuarie anul curent am fost la notar pt succesiune;ca documente am inteles ca trebuie sa depun si o declaratie de la mama ei(tatal este si el decedat),precum si de la cele 3 surori care le are,precum ca nu au pretentii la mostenire.Mentionez ca eu acum sunt recasatorit,iar sotia mea are un copil major din alta casatorie. Eu nu am avut copii cu sotia care a decedat.As dorii sa stiu:
-ce termen de valabilitate are declaratia celor 3 surori si a mamei ei,data in fatza notarului?
-care este procentul de mostenire care imi apartine?
-ce este de facut daca una dintre persoane nu este de acord si se inscrie la masa succesorala?
-actuala sotie se poate inscrie la masa succesorala?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eugen2002 , utilizator 08:15, 16 Februarie 2016
Potrivit Noului Cod Civil in cazul in care sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs cu ascendentii privilegiati (parintii defunctei) si colateralii privilegiati (fratii/surorile defunctei) cota sa este de o treime din mostenire.
Declaratia de acceptare/renuntare a mostenirii nu are un termen anume.
In masura in care nu exista intelegere intre parti urmeaza sa va adresati instantei de judecata care va stabili cota-parte ce revine fiecaruia si persoana careia ii va fi atribuit in natura apartamentul precum si sulta ce trebuie achitata.
Sotia dvs actuala nu are vocatie la masa succesorala a fostei dvs sotii.
va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune amy1890 amy1890 Bună seara! Ași dori sa mă ajutat : am o cunoștiință căreia de curând ia murit soția și ași dori sa știu (nu au avut copii ) cu cine va dezbate ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)
Testament nepotului buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu ... Ionica369 Ionica369 Testament nepotului Buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu o problema ce o are tatal meu.El s a recasatorit dupa moartea mamai mele iar sotia lui a decedat ... (vezi toată discuția)