avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Romani cu domiciliu in strainatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Romani cu domiciliu in strainatate

Buna ziua. Va supun atentiei urmataorea speta: fiul meu a plecat in strainatate, impreuna cu sotia si fiica de 4 ani, cu contract de munca (e inginer IT) pe perioada determinata de 3 ani. A fost contactat de o alta firma si la finele contractului s-a mutat cu serviciul, ramanand in continuare in strainatate (Canada). Au aplicat pentru rezidenta, apoi a mai venit un copil, acum vor sa isi cumpere casa lor. Cel de-al doilea copil, nascut in Canada, inteleg ca e cetatean canadian, desi nu mi se pare ok, parintii romani si copilul canadian?:O Fiul meu inca nu a aplicat pentru obtinerea cetateniei, prin urmare, nu sunt prea lamurita ce statut au ei? Cetateni romani cu domiciliu in straintate? Norei mele i s-a expirat BI si ei zic ca a fost scoasa din evidentele de la Biroul Populatiei din Romania, ea ramanand cu domiciliu doar in Canada, in timp ce fiul meu are in acte domiciliu in Romania. Intrebarea mea este legata de indemnizatia copiilor. INdemnizatia primului copil venea pe numele norei intr-un card la o anume banca, card care la ora asta, bineinteles, e expirat. Nora mea nu mai are buletin, cardul e la noi , bunicii, dar nici nu stim daca si cat are copilul drept la indemnizatie. Cel de-al doilea copil, cel nascut acolo, nu are acte de nastere si in Romania, ce ne sfatuiti, cum sa facem ca si canadianul sa fie si roman?
Sunt multe intrebari,poate ne ajutati, multumesc de atentie
Cel mai recent răspuns: Corina-Maria , utilizator 20:21, 17 Februarie 2016
Baiatul din Canada sa ia legatura cu cel mai apropiat Consulat al Romaniei in Canada.
In Romania nu puteti face nimic in legatura cu problemele enuntate.
Corina-Maria a scris:

Cel de-al doilea copil, nascut in Canada, inteleg ca e cetatean canadian, desi nu mi se pare ok, parintii romani si copilul canadian?
...
Cel de-al doilea copil, cel nascut acolo, nu are acte de nastere si in Romania, ce ne sfatuiti, cum sa facem ca si canadianul sa fie si roman?

Trebuie sa inscrie certificatul de nastere canadian la consulat, ca sa obtina si certificat romanesc:
[ link extern ]
Puteti face si dvs. transcrierea in tara daca va fac procura speciala. O sa va dau detalii daca e cazul, deci daca nu se pot ei duce la consulat, altfel n-are rost.

Corina-Maria a scris:

Fiul meu inca nu a aplicat pentru obtinerea cetateniei, prin urmare, nu sunt prea lamurita ce statut au ei? Cetateni romani cu domiciliu in straintate? Norei mele i s-a expirat BI si ei zic ca a fost scoasa din evidentele de la Biroul Populatiei din Romania, ea ramanand cu domiciliu doar in Canada, in timp ce fiul meu are in acte domiciliu in Romania.

Fiul dvs. inca are carte de identitate romaneasca? Sunteti sigura? Daca da, numai nora are statut de cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Nu prea inteleg de ce va intereseaza asta, au toate drepturile cetatenilor romani cu domiciliul in tara.

Corina-Maria a scris:

Intrebarea mea este legata de indemnizatia copiilor.

Intrebarile legate de indemnizatie va rog sa le puneti in subforumul dedicat:
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc.
Copilul nascut in Canada are dubla cetatenie (romana si canadiana). Nu cunosc daca parintii au drept la indemnizatie pentru copii domiciliati in Canada.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
tgeorgescu, utilizator
Deocamdata are neoficial cetatenie romana, pentru a o putea dovedi trebuie sa detina si certificat de nastere romanesc.
Va multumesc toturor petnru raspunsurile acordate, de asemenea pentru linkurile trimise. M-ar fi interesat in mod special daca copiii sau care dintre copii are dreptul la indemnizatie in Romania. Daca cineva poseda informatia sau macar sa ma indrume unde sa intreb, multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. ... Florin Bondrea Florin Bondrea Buna ziua. Ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. Copilul e nascut in Canada, are 16 ani si am vrea sa stim cum putem sa ii inregistram ... (vezi toată discuția)
Cetatenia canadiana pentru nou nascut in canada din parinti romani iulimunteanu iulimunteanu buna ziua! va rog sa mi spuneti daca este obligatoriu ca parintii unui copil nascut in canada sa fie rezidenti (sau macar unul dintte ei ) pentru ca acesta sa ... (vezi toată discuția)
Cetatenie romana pentru copil nascut in canada- ambii parinti cu dubla cetatenie,romana+canadiana florinprig florinprig Buna ziua, Fosta sotie doreste sa ceara certificat de nastere romanesc pentru fetita noastra in varsta de 5 ani nascuta in Canada. Noi, parintii, avem ... (vezi toată discuția)