Privitor la ALIENAREA PARENTALĂ urmează ca parlamentul să de o lege prin care să fie sancționat părintele alienator.
VEDEȚI mai jos un CLIP VIDEO recent din știrile PRO TV:
Alienarea parentala sau acea forma de abuz asupra unui copil atunci cand un parinte il vorbeste de rau pe celalalt ar putea fi recunoscuta si in instantele noastre.
Aceasta proba ar putea rasturna decizia judecatorilor in ceea ce priveste custodia minorului daca o expertiza speciala va demonstra ca a fost "indoctrinat".
Primul pas a fost facut. Colegiul psihologilor din Romania a recunoscut acest tip de trauma si militeaza pentru re-adaptarea legislatiei.
"Copilul nu vrea sa stea cu tatal lui.", “Fetita mea plange cand o vede pe mama si mi se ascunde in brate", "Nu pot sa imi oblig copilul sa mearga cu tatal lui in vacanta, refuza." Toate aceste situatii pot ascunde o problema cunoscuta de psihologi, insa ignorata de autoritatile care judeca pentru binele copilului.
Se numeste alienare parentala si este considerata o forma de abuz. Psihologii povestesc ca in unele situatii mai ales in cele in care parintii sunt despartiti copiii pot fi folositi ca arme in razboiul divortului si astfel sunt traumatizati. Un parinte influenteaza copilul prezentandu-l pe celalat ca pe un dusman, un om rau sau periculos.
“Efectele imediate asupra copilului constau in separarea graduala de parintele nerezident, iar efectele in plan emotional se mainifesta printr-un dezechilibru emotional si lipsa unei armonii." a declarat Laurentiu Stefan presedintele Institututului de psiholgie judiciara.
In acesta situatie se afla si o femeie din Bucuresti. Povesteste ca acum 10 luni sotul a deschis procesul de divort si de a doua zi nu si-a mai vazut copiii. De atunci incercarile de a vorbi cu ei au esuat.
"Copiii mei nu vorbesc cu mine, nu iau cadouri de la mine, sunt ca niste roboti. Formele de alienare merg de la naiva pana la severa. Cea naiva e cand il vorbeste pe celalt parinte de rau fara sa vrea, iar cealalta severa e cand un parinte obsedat incearca sa indeparteze total celalat parinte din viata copilului." a povestit femeia.
Legea nu sanctioneaza explicit astfel de situatii pentru ca sunt greu de stabilit si dovedit. Totusi, instatele romanesti au dat in cateva randuri verdicte bazate pe diagnosticul de alienare parentala. Efectul profund insa este cel legat de prezenta in viata unui copil a ambilor pariniti.
"Studii din Romania arata ca 40 la suta dintre copii ajung sa se vada cu ambii parintii foarte putin dupa separare." a spus Catalin Bogdan, presedinte al Asociatiei Romane pentru Custodie Comuna.
Pentru o evaluare corecta specialistii au nevoie de cel putin 25 de sedinte pentru a putea pune diagnosticul de alienare parentala. In prima faza specialistul se vede cu ambii parinti pentru a afla motivul conflictului, apoi cu cel mic, dupa care cu fiecare parinte in parte si la final cu toata familia.
"Exista cazul in care un copil poate sa minta?” intreaba reporterul.
“Eu cred ca copilul incearca, dar faptul ca il supui la mai multe intalniri, la mai multe instrumente, in mai multe situatii in cele din urma adevarul ar trebui sa iasa la iveala." explica psihologul Anca Gilda Radulescu.
Psihologii si asociatiile de parinti incearca sa obtina o legislatie unitara in care alienarea paternala sa fie definita si sanctionata si sa oblige autoritatile statului sa actioneze pentru protejarea copilului.
[ link extern ]