avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minori

Buna seara,cum se poate dovedi ,,sindromul alienarii parintesti''?
Cel mai recent răspuns: TarauPaulAndrei , utilizator 14:37, 15 Februarie 2016
Copiii au 16,respectiv 10 ani.Referitor la plata pensiei alimentare,nu valoare in sine a banilor e importanta,ci faptul ca mama copiilor nu da doua parale pe ce scrie in H.J.in aceasta privinta,am depus reclamatii la politie,constient de faptul ca nu se va rezolva mare lucru,insa pe mine interesandu-ma doar dovada ca eu am sesizat autoritatile in acest sens. -In 2015 au stat destul de mult la mama,toata vacanta de vara,chiar daca in H.J. o impune doar 30 de zile,plus ca de pe 15 ianuarie nu ia mai adus acasa,acestia lipsind de la orele de curs al scolii.Cand le-a ,,spalat creierii''?Din documentatia care am gasit-o pe net,am dedus ca sindromul alienarii parentale are trei etape,in unele cazuri,prima etapa incepand chiar dinaintea pronuntarii divortului. --Motive reale nu exista!Dar mama lor le ofera foarte multa libertate,nu-i pune sa-si faca temele(de ex.copilul cel mic nu a facut de cat 3 pagini din caietul de vacanta din timpul verii) ,nu au un program de mese normal,manaca o data'n zi,si atunci piure instant sau seara cand ajungea ea acasa le aduce ori o felie de pizza ori mancare tip ,,junk food'' si au program non-stop la calculator si tv.Recunosc faptul ca la mine acasa se impune un program mai riguros in ceea ce priveste educatia si mai ales sanatatea copiilor.
Privitor la ALIENAREA PARENTALĂ urmează ca parlamentul să de o lege prin care să fie sancționat părintele alienator.

VEDEȚI mai jos un CLIP VIDEO recent din știrile PRO TV:

Alienarea parentala sau acea forma de abuz asupra unui copil atunci cand un parinte il vorbeste de rau pe celalalt ar putea fi recunoscuta si in instantele noastre.

Aceasta proba ar putea rasturna decizia judecatorilor in ceea ce priveste custodia minorului daca o expertiza speciala va demonstra ca a fost "indoctrinat".
Primul pas a fost facut. Colegiul psihologilor din Romania a recunoscut acest tip de trauma si militeaza pentru re-adaptarea legislatiei.
"Copilul nu vrea sa stea cu tatal lui.", “Fetita mea plange cand o vede pe mama si mi se ascunde in brate", "Nu pot sa imi oblig copilul sa mearga cu tatal lui in vacanta, refuza." Toate aceste situatii pot ascunde o problema cunoscuta de psihologi, insa ignorata de autoritatile care judeca pentru binele copilului.
Se numeste alienare parentala si este considerata o forma de abuz. Psihologii povestesc ca in unele situatii mai ales in cele in care parintii sunt despartiti copiii pot fi folositi ca arme in razboiul divortului si astfel sunt traumatizati. Un parinte influenteaza copilul prezentandu-l pe celalat ca pe un dusman, un om rau sau periculos.
“Efectele imediate asupra copilului constau in separarea graduala de parintele nerezident, iar efectele in plan emotional se mainifesta printr-un dezechilibru emotional si lipsa unei armonii." a declarat Laurentiu Stefan presedintele Institututului de psiholgie judiciara.
In acesta situatie se afla si o femeie din Bucuresti. Povesteste ca acum 10 luni sotul a deschis procesul de divort si de a doua zi nu si-a mai vazut copiii. De atunci incercarile de a vorbi cu ei au esuat.

"Copiii mei nu vorbesc cu mine, nu iau cadouri de la mine, sunt ca niste roboti. Formele de alienare merg de la naiva pana la severa. Cea naiva e cand il vorbeste pe celalt parinte de rau fara sa vrea, iar cealalta severa e cand un parinte obsedat incearca sa indeparteze total celalat parinte din viata copilului." a povestit femeia.
Legea nu sanctioneaza explicit astfel de situatii pentru ca sunt greu de stabilit si dovedit. Totusi, instatele romanesti au dat in cateva randuri verdicte bazate pe diagnosticul de alienare parentala. Efectul profund insa este cel legat de prezenta in viata unui copil a ambilor pariniti.
"Studii din Romania arata ca 40 la suta dintre copii ajung sa se vada cu ambii parintii foarte putin dupa separare." a spus Catalin Bogdan, presedinte al Asociatiei Romane pentru Custodie Comuna.
Pentru o evaluare corecta specialistii au nevoie de cel putin 25 de sedinte pentru a putea pune diagnosticul de alienare parentala. In prima faza specialistul se vede cu ambii parinti pentru a afla motivul conflictului, apoi cu cel mic, dupa care cu fiecare parinte in parte si la final cu toata familia.
"Exista cazul in care un copil poate sa minta?” intreaba reporterul.
“Eu cred ca copilul incearca, dar faptul ca il supui la mai multe intalniri, la mai multe instrumente, in mai multe situatii in cele din urma adevarul ar trebui sa iasa la iveala." explica psihologul Anca Gilda Radulescu.
Psihologii si asociatiile de parinti incearca sa obtina o legislatie unitara in care alienarea paternala sa fie definita si sanctionata si sa oblige autoritatile statului sa actioneze pentru protejarea copilului.

[ link extern ]
Cred ca va dați seama că la 16 ani nu il mai poate forța nimeni pe copil sa stea într-un loc..alienat sau nu.
Alienarea asta trebuie dovedita, ori nu prea ați putut dovedi.
Dacă ați spus despre masa și programul copiilor, cred ca au fost întrebați și despre asta..cam greu sa minți în instanta fără ca judecatorul sa își dea seama.
Poate obțineți alt rezultat la fond, dar trebuie dovedit ce se intampla și ca interesul copiilor e sa stea la dvs. Doar sa puneți comportamentul lor pe seama alienarii, nu e de ajuns.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Va multumesc,abuzul exista,insa eu trebuie sa dovedesc acest abuz facut de mama asupra minorilor.Din discutiile purtate de ea cu minorii,referitor la relatia lor cu mine,eu sunt ,,Dracul gol'' iar ea este ingeras.Cum va explicati dumneavoastra ca fetita care are 10 ani,atunci cand veneam acasa,imi sarea efectiv in brate si radia de bucurie(retineti ca am martori care au vazut asta si nu numai odata),iar acum dupa nici 2 luni nici macar nu ridica privirea din pamant atunci cand stie ca sunt in preajma ei?(asta s-a intamplat pe holul judecatoriei).Si baiatul avea acelasi comportament,numai ca el e mai mare si nu prea mai pot sa-l tin in brate,dar totusi incerc.
Cea mai mare problema este faptul ca in Romania,Instanta de judecata nu este impartiala fatza de faptul ca peste 95% (asa cred eu) din tatii care divorteaza,isi pierd copii in favoarea mamei.Foarte rar tatal castiga copiii,poate doar in cazul in care mama nu-i doreste,asa cum a fost la mine in 2012.Oricum eu mi-am dorit sa fie la mine,refuzul ei de atunci nu a facut de cat sa mai scada din cheltuielile de judecata.

Alte discuții în legătură

Copil minor alienat parental sever de mama, impotriva tatalui valino valino Buna ziua! Sunt tatal unei fetite minore si urmaresc cu mare atentie aceasta comunitate, in special cea din domeniul Dreptul familiei sau probleme juridice de ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)
Denigrarea celuilalt parinte, in fata copiilor annaluk annaluk Buna ziua, Sunt divortata de 1 an de sotul meu. Avem 2 copii, o fată de 13 ani si un baiat de 6 ani. Copiii au domiciliul la mine, dar custodia e ... (vezi toată discuția)