avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... admisibilitate recurs in casatie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

admisibilitate recurs in casatie

stiu ca normele de procedura penala sunt de stricta interpretare, insa ar putea oare fi admisibil un recurs in casatie care nu indeplineste intocmai cond. prev.
art. 434 alin. (1) C.pr.pen, Pot fi atacate cu recurs în casaţie deciziile pronunţate de curţile de apel, ca instanţe de apel.
Insa eu vreau sa atac o decizie a Curtii de Apel, definitiva, pronuntata ca instanta de fond. Pot??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 13:50, 21 Februarie 2016
E cale extraordinara de atac, deci trebuie respectate conditiile cerute.
ART. 440 c.p.p.
Admiterea în principiu
(1) Admisibilitatea cererii de recurs în casaţie se examinează în camera de consiliu de un complet format din un judecător, după depunerea raportului magistratului-asistent şi atunci când procedura de comunicare este legal îndeplinită.
#M2
(2) Dacă cererea de recurs în casaţie nu este făcută în termenul prevăzut de lege sau dacă nu s-au respectat dispoziţiile art. 434, art. 436 alin. (1), (2) şi (6), art. 437 şi 438 ori dacă cererea este vădit nefondată, instanţa respinge, prin încheiere definitivă, cererea de recurs în casaţie.
#B
(3) Dacă cererea de recurs în casaţie a fost retrasă, instanţa ia act de retragere, prin încheiere.
(4) În cazul în care instanţa constată că cererea îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 434 - 438, dispune prin încheiere admiterea în principiu a cererii de recurs în casaţie şi trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie.
Bine, dar intrebarea ramane: daca este indeplinita conditia de admisibilitate in situatia atacarii cu recurs în casaţie a unei decizii pronunţate de curtea de apel, ca instanţa de fond, si nu ca instanta de apel.
Oarecum in genul 'a fortiori'?!
Nu consideram ca ar fi fost optionale conditiile de admisibilitate :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cai de atac dupa apel conform noul cod de procedura penala romeo_sor romeo_sor Ce cai de atac sunt dupa un proces penal la Curtea de Apel? In cat timp de la pronuntare se poate face? Trebuie asteptata motivarea deciziei? Timpul decurge ... (vezi toată discuția)
Furt calificat- recurs popacostea popacostea Bună ziua, Am avut un proces penal într-un dosar de furt calificat . Am avut toate dovezile furtului , făptașii și-au recunoscut faptele iar ... (vezi toată discuția)
Recurs in casatie impotriva judecatorului de camera preliminara? aidu aidu Se poate exercita recurs in casatie impotriva solutiei de respingere a plangerii, art. 340 CPP? Ar fi 2 aspecte care nu-mi sunt evidente privind ... (vezi toată discuția)