avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prezenta la judecatorie
Discuție deschisă în Executare silită

Prezenta la judecatorie

Buna ziua,

Am depus in decembrie 2015 o contestatie la executare. Am primit acum cateva zile o citatie in care sunt chemat sa ma prezint la judecata pe data de 03.03.16, cu toate ca eu am cerut in temeiul dispozitiiilor art. 223 Cod Procedura Civila, judecarea cauzei si in lipsa mea.

Ce se intampla daca nu ma prezint?

Sansele mele de castig scad, sau nu sunt influentate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:48, 15 Februarie 2016
Cred că temeiul corect este art. 411 alin. 2 nu art.223 . Dar ceea ce contează e că ați cerut judecarea în lipsă, astfel nu poate fi suspendat procesul pentru lipsa dvs de la dezbateri.
Nu sunteți obligat sa va prezentați la judecata.

Dacă aveți însă precizări de făcut pentru a lamuri instanta ar fi recomandat sa mergeți la judecata.
Temeiul legal al judecarii cauzei in lipsa partii legal citate este art.223 NCPC, iar in cazul in care una din parti a cerut judecarea in lipsa -art.223(3)NCPC.Art. 411 NCPC se refera suspendarea voluntara.Sensul art.411(1) pct.2 teza a II a NCPC este ca"cu toate acestea, cauza se judeca daca reclamantul sau paratul a cerut in scris judecarea in lipsa,"conform art.223(3)NCPC.In cele din urma nu conteaza temeiul legal invocat, este datoria instanei sa incadreze cererea in temeiul corect,important este ca, ati cerut judecarea in lipsa,nu mai aveti obligatia sa va prezentati la termen.In aceasta situatie,instanta va judeca pe pe baza dovezilor si sustinerilor parti lipsa.Daca partea adversa are avocat sau se apara singura pot fi invocate/dezvoltate aspecte la care nu aveti cum sa raspundeti nefiind prezent.Este preferabil sa fiti prezent.
Am inteles. Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Conform Noul Cod de Procedurî Civilă Edit. Beck , autori Piperea Gheorghe si alții, pag. 416, temeiul de drept pentru cererea de judecare în lipsă este 411 alin. 1 pct 2, iar art. 223 NCPC reglementează judecarea în lipsă. Și nu este singura referire doctrinară la acest fapt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conform cãror prevederi se solicitã judecarea cauzei în lipsã? paula manta paula manta Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns - inainte de 15.02.2013 foloseam pentru judecarea in lipsa art 242 Cpc, acum ce art pot folosi dupa noul cod ... (vezi toată discuția)
Judecarea cauzei în lipsã popflorincozmin popflorincozmin buna ziua sunt parte intr-un proces civil(reclamant) si doresc sa stiu daca se poate cere judecarea cauzei si in lipsa mea. (vezi toată discuția)
In baza carui articol se cere judecarea in lipsa 411 sau 583 cpvc? CountPorcula1987 CountPorcula1987 In baza carui articol se cere judecarea in lipsa 411 sau 583 cpvc? Va multumesc pt. raspunsuri. (vezi toată discuția)