avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Diurna sofer international
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Diurna sofer international

Buna ziua!
Speta este urmatoarea:am impreuna cu un asociat o firma de transport international de marfa.Suntem asociati cu drepturi egale.Asociatul meu este angajat ca si sofer.Eu nu m-am angajat inca, fiind doar administrator(pentru a evita cheltuieli in plus cu taxele).Functionam de cateva luni, si, recent, contabila mi-a explicat ca la contul numit 'creditori diversi', asociatul meu apare cu suma de 8000 ron (echivalentul diurnei la care are dreptul, ca si sofer angajat).
Acum, in cazul in care firma va avea profit, la sfarsitul anului financiar, noi doi, fiind asociati cu drepturi egale (am si investit in firma in mod egal, de fiecare data) am primi dividente in mod egal.Dar, intrebarea mea este: asociatul meu poate cere(sau retrage fara sa ceara), oricand, acea suma reprezentand diurna?Eventual, in cazul nefericit in care am vrea sa inchidem firma si am vinde camionul, el ar putea pretinde mai multi bani decat mine, pe baza acestei diurne adunate de-a lungul lunilor?Pana acum, nu am reusit sa facem profit, s-ar putea sa inchidem, dar poate peste inca cateva luni diurna adunata in contul acela s-ar dubla sau tripla - in concluzie, eu as ramane fara partea mea din suma rezultata din vanzare?
Precizez ca atunci cand am fondat SRL-ul, intelegerea verbala a fost ca vom investi in mod egal si de asemenea, vom scoate bani in mod egal din firma.
Multumesc anticipat pentru raspunsul d-voastra.
Cel mai recent răspuns: duhastesgut , utilizator 08:47, 18 Februarie 2016
... asociatul meu poate cere(sau retrage fara sa ceara), oricand, acea suma reprezentand diurna...

Daca este angajat sofer si a efectuat curse pentru care trebuia sa primeasca diurna, atunci asociatul dvs are dreptul de a solicita sa i se plateasca suma respectiva.
Am inteles.Multumesc frumos pentru timpul acordat raspunsului.
In cazul in care ne intelegem, care ar fi procedura prin care aceasta 'datorie' a firmei catre asociatul meu se poate 'sterge' din contabilitate? Este posibil ca el sa semneze vreun act prin care recunoaste ca si-a primit drepturile(asa cum semneaza, de exemplu, statul de plata, lunar?Si, daca exista o asemenea posibilitate, banii aceia trebuie efectiv 'virati' in contul sau personal?Ma intereseaza procedurile din punct de vedere al contabilitatii aici.De exemplu, deocamdata nu ne permitem sa platim salariu, toti banii ii investim in firma, conform intelegerii verbale.Contabila a spus ca nu e o problema daca salariul nu e 'efectiv' virat in contul asociatului meu, atata timp cat el semneaza ca a primit banii.
Va multumesc anticipat, din nou, in cazul in care va gasiti timpul sa ma lamuriti.
Stergerea datoriei se face prin plata.

Dovada platii drepturilor se poate face prin semnarea statelor de plata sau prin ordin de plata daca plata se efectueaza prin virament bancar.
Inteleg.Deocamdata s-au adunat aproximativ 8000 RON in contul '462-Diversi creditori'.
Nu putea oare contabila sa-i adauge lunar la statul de plata (sau o alta modalitate lunara de plata, tinand cont ca aceasta diurna nu este considerata o cheltuiala, pana intr-o anumita suma, deci nu este impozitata)?Spun asta deoarece, repet, intelegerea verbala a celor 2 asociati a fost ca atat investitia, cat si profitul vor fi intodeauna 50/50%.
Mai poate contabila sa adauge la statul de plata pe luna in curs suma adunata de 8000 RON, pe care stat de plata asociatul meu sa-l semneze, fara sa fim nevoiti sa platim impozit statului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2 asociati- decizie schimbare sediu social sergiugrig sergiugrig Buna ziua, Sunt 2 asociati in SRL, unul fiind si administrator. Sediul social este expirat de 1 an. Cum poate asociatul care este si ... (vezi toată discuția)
Schimbarea termenului de plata al tva si impozituluimpe profit nedea cristian nedea cristian Buna ziua, Sunt asociat unic al unui SRL. Exista posibilitatea de a trece de la plata obligatiilor catre stat (TVA si impozit pe profit) de la trimestrial ... (vezi toată discuția)
asociație de părinți MariT-2022 MariT-2022 Bună ziua! Am și eu o întrebare dacă puteți să mă ajutați. Cum trebuie sa procedez daca am înființat o asociație de părinți pentru a putea face un ... (vezi toată discuția)