avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociație de părinți
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociație de părinți

Bună ziua! Am și eu o întrebare dacă puteți să mă ajutați. Cum trebuie sa procedez daca am înființat o asociație de părinți pentru a putea face un contract cu o firma de transport să ne ducă copiii la școală într o altă localitate? Cum trebuie să strângem banii pentru a fi corect dpdv legal? Putem stabili o sumă care sa reprezinte cotizația lunara a fiecărui părinte, egală cu suma necesară pentru transportul copilului și apoi să viram lunar această suma firmei de transport conform unui contract? Se consideră activitate economică? Trebuie să plătim vreun impozit?
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:11, 18 Decembrie 2022
Cotizația încasată lunar e o suma care trebuie sa între in visteria asociației indiferent dacă cu acești bani acoperiți o cheltuiala cum e cea exemplificata de dumneavoastră săi altele. Cotizația e stabilită de adunarea generală și nu e venit din activitatea economică, deci e neimpozabil.
Veți încheia un contract de Prestați servicii cu detalierea activității pe care o s-o presteze pentru asociație acea firma și cu precizarea ca la final de luna p sa primiți și o factura cu contravaloarea activitii prestatoare de firma in luna curenta și numai in baza acelei facturi veți face plata prin banca sau in numerar.
Deci ar fi corect sa facem așa?:
- suntem 3 părinți fondatori, restul părinților fac cerere de adeziune la asociatie.
-stabilim in adunarea generală cotizația lunară (o sumă egală cu cea a transportului fiecărui copil)
- depunem banii in contul asociației
- încheiem un contract de prestări servicii cu o firmă de transport care ne trimite lunar o factura pe care o plătim prin op
-declaratia anuală către ANAF nu va conține activitate economică (primim ajutor din partea unui contabil sa ne depună gratuit aceasta declarație cu condiția ca asociația să nu aibă activitate economică).
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2023
george-neagu, moderator
Da, așa cum ați detaliat.
Încasarea cotizațiilor lunar se va face cu chitanța care apoi se trec in registrul de casa, dacă se face in numerar, pentru o luna sau pot plăti pe mai multe luni odată. Sau se poate plăti și prin transfer bancar, in contul asociației.
Vă mulțumesc mult pentru răspunsuri. Ar mai fi o problemă. Primesc întrebări de la părinți daca copiii ar mai putea primi ajutorul.acela pe care îl dă școala in cazul navetiștilor. Adică liceul(statul) decontează o parte din banii de transport copiilor dar în baza unui document. In acest caz cum s-ar putea proceda? Firma de transport nu știe cu ce ar putea sa ne ajute, liceul are nevoie de un document în care sa se specifice prețul fiecărui abonament. Am promis că mă interesez deoarece pentru unii copii chiar contează daca și-ar mai recupera o parte din bănuții de transport.

george-neagu a scris:

Da, așa cum ați detaliat.
Încasarea cotizațiilor lunar se va face cu chitanța care apoi se trec in registrul de casa, dacă se face in numerar, pentru o luna sau pot plăti pe mai multe luni odată. Sau se poate plăti și prin transfer bancar, in contul asociației.

Bună ziua,

Primesc întrebări de la părinți daca copiii ar mai putea primi ajutorul.acela pe care îl dă școala in cazul navetiștilor.
(...)
liceul are nevoie de un document în care sa se specifice prețul fiecărui abonament.

Celor de la liceu le trebuie documente nominale ca să deconteze - deci abonamente pe numele fiecăruia dintre copii. Dacă plătește asociația de părinți ”la grămadă” nu au cum să le dea banii de transport celor care beneficiază de ajutorul dvs.

De câteva zile s-au schimbat regulile după care se decontează naveta elevilor, sunt mai avantajoase ca înainte: banii se dau în avans. Aveți detalii aici:
www.avocatnet.ro/articol_625...

Alte discuții în legătură

Decont naveta elevi mihaim1980 mihaim1980 Buna ziua! Sunt elev navetist in clasa a X-a,si de 2 ani de cand merg la liceu nu ni se deconteaza naveta. Cei de la scoala vor abonamente si nu se pot deconta ... (vezi toată discuția)
Abonament scolar handsu handsu Daca un copil de la tara face naveta la oras fiind elev , la scoaterea abonamentului pentru naveta trebuie sa plateasca pretul intreg sau la prezentarea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.sunt mama unui elev de liceu,care din septembrie plătesc ... Claudiavlad88 Claudiavlad88 Bună ziua.Sunt mama unui elev de liceu,care din septembrie plătesc suma întreaga pentru transport,am toate facturile ,iar școala dă din umeri când ... (vezi toată discuția)