avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul penalitati dupa ce exista hotarare definitiva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul penalitati dupa ce exista hotarare definitiva

cum se calculeaza penalitatile corect a cotelor de intretinere daca o persoana a fost data in judecata pentru o anumita perioada ex: 2015-2016 (debit+penalitati+cheltuieli de judecata) si exista hotarare definitiva si irevocabila pentru sumele respective.
1. se calculeaza in continuare la sol (ex: soldul de pe hotarare + lunile care vin sau nu se mai iau in calcul sumele de pe hotarare.) mentionez ca folosesc softul de administrare blocmanager.
2. care este ordinea incasarilor dupa ce exista o hotararea definitiva: al debitului, penalitatilor si al cheltuielilor de judecata
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
Gabriel_2016, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:51, 16 Februarie 2016
Penalizarile curg in continuare pana la achitarea debitului principal. Ele se calculeaza in functie de nr de zile intarziere pt fiecare cota lunara in parte.

Imputatia platii este facuta de debitor in primul rand, apoi d ecreditor daca debitorul nu indica care anume sume le achita.

Conform art.1509 Cciv- În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată şi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.
Gabriel_2016 a scris:
.. o persoana a fost data in judecata pentru o anumita perioada ex: 2015-2016 (debit+penalitati+cheltuieli de judecata) si exista hotarare definitiva si irevocabila pentru sumele respective.

Este cumva un exercitiu, un test de examen?
Spun asta pentru ca este imposibil ca un restantier sa fie dat in judecata pentru restante din 2015-2016 iar acum in februarie 2016 dumneavoastra sa aveti in fata o hotarare definitiva si irevocabila!
Dar mergem mai departe punctual presupunand ca aveti o asemenea hotarare.

1. Daca, de exemplu ati depus cererea in instanta in luna august 2015, ati depus totodata si ultima lista de plata (iunie 2015). Pe acea lista figureaza toate sumele pe care le-ati cerut in instanta. Dar asociatia afiseaza in continuare listele pentru iulie, august, septembrie... Pe aceste liste apar restantele din perioada precedenta la care se adauga luna de luna cheltuielile, se calculeaza luna de luna penalizarile ca si cum nu ar exista un proces pe rolul judecatoriei.
Atunci cand aveti hotararea, o puneti in aplicare, apelati la executor.
Pana o sa primiti banii direct de la restantier sau prin executor, pe listele lunare de plata se calculeaza in continuare cheltuielile lunare, restantele, penalizarile...

2. Ordinea incasarilor poate fi cea explicata mai sus dar poate fi si stabilita de instanta prin acea hotarare.
De exemplu intr-un dosar recent pentru o datorie de 4500 lei formata din 3000 lei restante intretinere, 1400 lei penalizari si 100 lei fond reparatii restant instanta a hotarat ca restantierul sa plateasca datoria in 10 rate lunare pana la data 20 a fiecarei luni. Scrie foarte clar in hotarare obligatia de a achita cate 450 lei/luna din care 300 lei/liuna intretinere restanta, 140 lei/luna penalizarile datorate si 10 lei/luna fond reparatii restant.
Omul a inteles si vine permanent la asociatie cu cei 450 lei si i se elibereaza chitanta exact cu sumele explicate asa cum prevede hotararea.
In perioada de la introducerea cererii in instanta, asociatia a calculat penalizari luna de luna si calculeaza si acum luna de luna in mod firesc pentru toate restantele indiferent ca sunt inainte de actionarea in judecat asau dupa actionarea in judecata. Si tot luna de luna datoria totala (si pe fiecare capitol) se diminuiaza cu ceea ce plateste.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii intretinere, verificarea stingerii BeYourSelf BeYourSelf Buna ziua, Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Rau platnici buzaianuargi buzaianuargi buna ziua,avem la noi in bloc un rau platnic are 200 mil. nu aplatit de 10 ani ,acum 5 ani s-a schimbat administratorul acesta din urma nu a putut sa-l dea in ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)