avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi

Mâine, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inchidere contract de munca cand patronul refuza sa te ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inchidere contract de munca cand patronul refuza sa te mai primeasca la munca

Am lucrat timp de aproape un an la o firma, toate bune si frumoase pana s-a trezit ca nu mai vrea sa colaboram. Seara dupa program am discutat, si m-a luat ca sa semnez amiabil. Cand am cerut sa imi calculeze si mie zilele ramase de concediu si sa ma dea in somaj a refuzat, a iesit un mare scandal, nu aveai cu cine sa te intelegi si am fost nevoit sa plec. A doua zi cand am venit la lucru nu m-a mai primit in firma si a refuzat sa imi dea vreun ban sau ceva de incheiere contract. Din discutie am mai retinut ca mi-a inchis contractul acum 2 zile, cu specificatia ca nu am semnat nimic.

Am incercat sa mai discut cu el si refuza, ce se intampla acum,
ce optiuni are sa imi inchida contractul asa, in ideea ca sa stiu la ce sa ma astept din partea lui. Ce trebuie sa fac eu, in afara de ITM, daca nu ma primeste la munca stau acasa, in perioada asta pot sa ma angajez?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:46, 16 Februarie 2016
Mergeti la ITM.
Nu o sa aveti dovezi ca a procedat in mod abuziv si degeaba aveti dreptate daca nu se va vedea de instanta...
1. ITM-ul nu are competenta de a constata legalitatea sau legalitatea deciziei de incetare a c.i.m. Acest atribut ii apartine instantei de judecata.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

- unei proceduri de mediere

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.

2.
.... in perioada asta pot sa ma angajez? ...

Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, puteti incheia un nou c.i.m. cu un alt angajator chiar daca vechiul c.i.m. cnu a incetat.
Am uitat sa specific nu s-au platit salariile pe mai multe luni.
V-am expus mai sus modlaitati prin care puteti actiona pentru neplata salariilor.

Modalitatile sunt aceleasi, indiferent de perioada in care nu vi s-au achitat acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediat, dar cu contract de munca valabil dobrestefan dobrestefan ce trebuie sa fac in cazul in care firma te da afara fortat si nu numai pe mine ci pe toti angajatii cu pretextul ca inchide firma dar nici acum dupa o luna si ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii drepturi salariale asente asente Sunt in concediu fara plata de o luna ( luna in curs) Nu mi s-a platit salariul de cateva luni. Am vorbit cu un avocat si sunt sanse mici, chiar daca castig ... (vezi toată discuția)
Doua locuri de munca full time adriancozma25 adriancozma25 Buna ziua , am o problema, la firma la care lucrez momentan sunt angajat cu norma intreaga la 8 ore/zi, am primit preaviz de concediere pe motivul reducerii ... (vezi toată discuția)